Zašto u Evropi rastu slučajevi COVID-a uprkos vakcinaciji?

Zašto u Evropi rastu slučajevi COVID-a uprkos vakcinaciji?

Piše: Alasdair Fotheringham

Slučajevi zaraze korona virusom počeli su rasti širom Evropske unije, sa 200 na milion stanovnika sredinom februara na 270 na milion stanovnika prošlog vikenda.

To je još uvijek daleko od rekorda koji je EU zabilježio u novembru prošle godine, kada je imao 490 slučajeva na milion stanovnika, no uprkos tome riječ je o zabrinjavajućem trendu, prenosi Al Jazeera.

“Umorni smo od svega, ali smo i odlučni”, rekla je, pod uvjetom anonimnosti, liječnica jedne italijanske bolnice Al Jazeeri.

Većina italijanskih regija, uključujući Rim i Milano, klasificirane su kao visokorizične, a najavljeno je i trodnevno zatvaranje u cijeloj zemlji tokom Uskrsa.

“Imali smo relativno stabilan period u decembru i januaru, ali sada se brojke ponovo brzo pogoršavaju”, rekala je liječnica.

U njenoj velikoj bolnici u centralnoj Italiji postoji zabrinutost zbog prosječne dobi i zdravstvenog stanja nedavno oboljelih od COVID-19 – mnogi su primijetili da više nije riječ uglavnom o starijim osobama s određenim bolestima, već i potpuno zdravim 50-godišnjacima.

“Situacija je zabrinjavajuća”, rekla je.

Širom istočne Evrope, u zemljama poput Mađarske, Slovačke, Poljske i Češke, broj zaraženih korona virusom ubrzano raste.

Više zaraznih sojeva, spora vakcinacija

Prošle godine je Italija postala zapadni epicentar pandemije kada je virus prvi put protutnjao Evropom, a fotografije kamiona u Bergamu s tijelima žrtava još uvijek su svježe u sjećanjima mnogih. Ubrzo nakon toga, virus je preplavio mnoge evropske zemlje.

No, akademici su upozorili da na nedavni val ne gledaju kao na evropski treći val.

“Za sada stvar morate posmatrati po državama”, rekao je Al Jazeeri Guillermo Martínez de Tejada, profesor mikrobiologije i parazitologije na Univerzitetu Navarra u sjevernoj Španiji.

Španiju je, poput Italije, snažno pogodio prvi val 2020. godine.

“Očito je da su neke zemlje u problemima, ali u drugim, poput Portugala i Španije, brojke nisu ni približno tako visoke”, rekao je Martínez de Tejada.

“Svuda je zabilježeni veliki broj testiranih. Što više testirate na COVID-19, više zaraženih ćete pronaći.”

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar