U Izraelu pronađen 2.000 godina star biblijski rukopis

U Izraelu pronađen 2.000 godina star biblijski rukopis

Izrael je u utorak objavio da su na jugu Judejske pustinje pronađeni dijelovi 2000 godina starog biblijskog pergamenta, nazvavši to otkriće “historijskim” i jednim od najvažnijih od pronalaska Kumranskih spisa ili sedam svitaka otkrivenih u pećini u Wadi Qumranu blizu Mrtvog mora.

„Prvi put nakon otprilike 60 godina, zahvaljujući arheološkim iskapanjima otkriveni su dijelovi biblijskog pergamenta“, stoji u priopćenju Izraelske uprave za starine (AIA), prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Dijelovi rukopisa, napisani na grčkom jeziku, po riječima izraelskih arheologa, omogućili su rekonstrukciju odlomaka iz Staroga zavjeta, tačnije iz Knjige proroka Zaharije i Knjige proroka Nahuma, prenosi AJB.

Pronađeni su tokom arheoloških iskopavanja u pećini prirodnog rezervata Nahal Hevera, u sklopu akcije pokrenute na državnoj razini čiji je cilj borba protiv pljačke nacionalne kulturne baštine.

Da bi uspješno izveli operaciju, koja se protezala i na dio Judejske pustinje smještene na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju što ga je Izrael okupirao 1967., AIA je arheolozima stavila na raspolaganje bespilotne letjelice i opremu koju koriste alpinisti, posebno užad za spuštanje.

‘Spasiti baštinu od pljačkaša’

Osim dijelova pergamenta, arheolozi su otkrili rijetke ‘komade’ koji datiraju iz razdoblja jevrejskog ustanka Bara Kohbe protiv vlasti rimskog cara Hadrijana (132. -136. nove ere), no i mumificirani dječji kostur ogrnut platnom, star oko 6000 godina te košaru koja datira iz razdoblja otprije 10.500 godina.

AIA procjenjuje da je to vjerovatno najstarija košara na svijetu.

Israel Hasson, direktor Izraelske uprave za starine, koja pronađene predmete proučava u svojem laboratoriju smještenom u jeruzalemskom Muzeju Izraela, kaže da je svrha ove inicijative, pokrenute 2017., “spasiti rijetku i značajnu nacionalnu kulturnu baštinu od pljačkaša”.

Od otkrića svitaka s Mrtvog mora prije više od 70 godina u kumranskim spiljama, kamene pećine Judejske pustinje postale su česta meta pljačkaša antičkih starina.

Tih 900 rukopisa smatra se jednim od najvažnijih arheoloških nalaza svih vremena jer sadrže vjerske tekstove na hebrejskom, aramejskom i grčkom, kao i najstariju poznatu verziju Starog zavjeta.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar