Turska će poslati 30.000 vakcina

Turska će poslati 30.000 vakcina

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, sastankom sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, počeli su u utorak zvaničnu posjetu Ankari.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, tokom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s “Merhaba, asker”, počeo je sastanak članova bh. Predsjedništva s Erdoganom, nakon čega će biti održan i sastanak delegacija Turske i Bosne i Hercegovine, prenosi Al Jazeera Balkans.

Erdogan je objavio da će Turska Bosni i Hercegovini poslati 30.000 doza vakcine protiv COVID-19.

Dodao je da “nam je cilj obim trgovinske razmjene BiH i Turske podići na milijardu dolara”.

Dodik je rekao da Turska i BiH nemaju otvorenih pitanja te je zahvalio na 30.000 vakcina koje je Turska, također izložena pandemiji, pokazujući solidarnost, dodijelila BiH, koja kroz globalne kolektivne sisteme nabavke nije uspjela osigurati vakcine za bh. stanovništvo.

‘Autoput za unapređenje ekonomije BiH’

“Pored tih problema pokazalo se da imamo prijatelje i Turska je, pored Srbije i Slovenije, najveći donator vakcina za BiH. Briga Erdogana o svemu i svima je najbolji primjer kako bismo se trebali ponašati u BiH pokušavajući da izgradimo tolerantno društvo”, kaže Dodik, prenosi Fena.

Dodik je podsjetio da je Turska pomogla svima u BiH tokom poplava 2014. godine, na čemo „smo im zahvalni“, te je rekao da „smo bili na strani demokratije i Erdogana kada je teroristička organizacija pokušala promijeniti odnos snaga 15. jula 2016. godine“, kada je izvršen pokušaj državnog udara u Turskoj.

Dodao je da „ćemo raditi sa Turskom na realizaciji projekata koje smo dogovorili“ i da je autoput Sarajevo – Beograd najveći od njih, te da bi on unaprijedio ekonomiju Bosne i Hercegovine. Osim toga, naveo je, time bi put od Ljubljane do Skoplja bio kraći za 180 kilometara.

Kompetan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar