Angelina Jolie: Majke Srebrenice zaslužile Nobelovu nagradu za mir

Angelina Jolie: Majke Srebrenice zaslužile Nobelovu nagradu za mir

Glumica i aktivistica Angelina Jolie posvetila je, povodom Međunarodnog dana žena, tekst u magazinu Time ženama žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, a na tu temu je razgovarala i sa rediteljkom Jasmilom Žbanić, sa kojom se saglasila da su žene iz udruženja Majke Srebrenice zaslužile Nobelovu nagradu za mir.

“Jasmila mi je rekla kako su je Majke Srebrenice inspirisale da snimi film „Quo vadis, Aida“. Više od dve decenije ova grupa preživelih žena održava mirne proteste i koristi moć majčinske ljubavi da održi sećanje na muške članove porodica živim, traže njihova tijela i zahtevaju pravdu i istinu“, napisala je Jolie u uvodu teksta za magazin Time.

Na pitanje Jolie zašto je odlučila da ispriča priču o Srebrenici, Žbanić je rekla da je to univerzalna tragedija civilizacije, prenosi N1 BIH.

Žbanić je objasnila da se snimanje filma odvijalo daleko od očiju javnosti, jer je postojala bojazan da bi neki političari pokušali da iskoriste tu temu za još jednu podjelu među narodima.

"Znam da nijedan film ne može prenijeti toliku količinu boli, ali pokušala sam prikazati mali dio te tragedije", rekla je Žbanić o filmu, koji je nedavno stavljen na suženu listu nominacija za ovogodišnjeg Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Žbanić pojašnjava da Majke Srebrenice nikad nisu išle za osvetom, nego su svoju energiju usmjeravale da bi tražile istinu i pravdu.

Na pitanje da li smatra da su Majke Srebrenice dobile priznanje koje zaslužuju, Žbanić odgovara da se nada da će jednom biti nominovane za Nobelovu nagradu za mir.

One su jedinstvena snaga mirotvoraca u svijetu, rekla je Žbanić, dok je Jolie pozdravila ideju, uz nadu da će to dijelom pomoći u liječenju trauma iz rata.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar