Srbija ga protjerala, Amerika procesuira: Neonacista Robert Rundo skriva se u okolini Zvornika

Srbija ga protjerala, Amerika procesuira: Neonacista Robert Rundo skriva se u okolini Zvornika

“Imao je veliku tetovažu ovdje”, objašnjava nam uposlenik zvorničkog Hotela “Novak” dok se drži za lakat.

Baš na tom mjestu tetovažu ima Robert Rundo, američki neonacista i osnivač ekstremnog desničarskog pokreta “Rise Above Movement” (RAM), piše Istraga.ba.

Neonacistu Rundoa srbijanska je policija protjerala 10. februara ove godine. Amerikanac je dan kasnije ušao na teritoriju BiH, potom se pet dana kasnije prijavio u zvorničkom hotelu “Novak” i, onda, bestraga nestao. Prema zvaničnim dokumentima, Bosnu i Hercegovinu nije napustio. Iz Hotela Novak Novak je izašao 19. februara u jutarnjim satima.

“Američki neonacista zloglasnog ekstremnog pokreta protjeran iz Srbije”, objavio je srbijanski Blic 12. februara ove godine.

Dalje u takstu novinari Blica navode da je 11. februara 2021. godine, oko 19 sati, srbijanska policija ispratila Rundoa do graničnog prelaza Trbušnica kako bi napustio teritoriju Srbije.

Nasuprot Trbušnice, na lijevoj obali Drine je Granični prijelaz Šepak kojeg kontrolira Granična policija Bosne i Hercegovine. Tog 11. februara, u 18 sati i 39 minuta, na teritoriju BiH je ušao Robert Paul Rundo, rođen 1990. godine u SAD-u. Tako, barem, piše u sistemu Granične policije BiH koja je dopustila američkom neonacisti da uđe u BiH iako je, nekoliko minuta ranije, zvanično protjeran iz Srbije. Pokušao je Rundo na teritoriju BiH ući i dan ranije preko Graničnog prijelaza Rača. U 14 sati i 26 minuta, 10. februara ove godine, Robert Paul Rundo nije mogao ući na teritoriju BiH.

“Predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima”, zapisano je u rubrici “razlog odbijanja” pored imena Robert Paul Rundo.

Neonacista Rundo je, dakle, samo 28 sati predstavljao prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH, na čiju je terotiriju, kako rekosmo, ušao 11. februara. Pet dana kasnije, 16. februara 2021.godine, Rundo se prijavio u Hotelu u Zvorniku gdje se odjavljuje 19. febuara. Od tada više ne postoji nikakav trag o njegovom boravku u BiH, ali ni trag da je napustio BiH.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar