"Novo ledeno doba": Evropske zemlje zbog špijunaže masovno protjeruju ruske diplomate

"Novo ledeno doba": Evropske zemlje zbog špijunaže masovno protjeruju ruske diplomate

Albanska vlada proglasila je nedavno ruskog diplomatu Alekseja Krivošejeva "personom non grata" jer navodno nije poštovao mjere protiv širenja korona virusa (COVID-19), prenijeli su regionalni mediji pozivajući se na albanske izvore.

Kako je tada navedeno, Krivošejevu je naloženo da napusti zemlju u roku od 72 sata. Albansko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je spremnost za nastavak saradnje dvije strane i poručilo da se nada da će ruska strana razumjeti donošenje ovakve odluke u vrijeme pandemije.

Iako se ovo albansko obrazloženje, kao i povod radikalne mjere, mogu činiti beznačajnim, činjenica je da je do sada neviđen broj Rusa koji su proglašavani presonom–non-grata u protekloj godini, uglavnom zbog špijunaže.

Špijunski rat na Balkanu

Naime, ruske službe i Vlada Rusije nastavljaju pokazivati potpuno nepoštovanje suvereniteta i zakona evropskih država. Primjerice na Balkanu. Iako nema vojnika na terenu, kako je pisao bugarski novinar Dmitar Bechev, Moskva vodi rat protiv Zapada i njegovoj utjecaja u ovom dijelu svijeta drugim sredstvima – od propagande i dezinformacija preko pružanja podrške nacionalistima i desničarskim grupama, pa sve do ciljanih atentata.

Evropa sada očito uzvraća udarac.

Protjerivanje Krivošejeva je samo jedan primjer na povelikom spisku Rusa koji su u posljednje vrijeme protjerivani.

Njemačka, Švedska i Poljska

Tako je početkom februara ove godine, jedan ruski diplomat proglašen je nepoželjnim i pozvan je da napusti Njemačku, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Kako je saopćeno, taj potez je usklađen s Poljskom i Švedskom – koje učinile isto – kao i s Evropskom službom za vanjske poslove. Evropski mediji to opisuju kao "novo ledeno doba".

To je recipročan odgovor na potez Moskve koja je pozvala tri diplomata da napuste zemlju – po jednog iz Njemačke, Poljske i Švedske. Njima se predbacuje da su 23. januara "učestvovali" u neprijavljenim demonstracijama protiv hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog.

Kancelarka Angela Merkel odluku Kremlja nazvala "neopravdanom" i novim primjerom da je Rusija daleko od vladavine prava.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručio je da je Rusija spremna na prekid odnosa sa EU.

No, protjerivanja Rusa iz Berlina je bilo i prije posljednje krize. Primjerice, u Berlinu je u avgustu 2019. godine usred bijela dana ubijen jedan Gruzijac. Ubrzo se posumnjalo da je ubojstvo naručila Rusija. Njemačka vlada je sada protjerala dva ruska diplomata...

Estonija

Estonija je u februaru ove godine, također, protjerala ruskog diplomatu. Rusija je izjavila da je Estonija to učinila bez razloga i da je Rusija pozvala estonskog ambasadora kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog toga. Također, Moskva je protjerala estonskog diplomatu iz Rusije, kao odgovor na potez Estonije, saopćeno je iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Nizozemska 

Nizozemska je, recimo,  u decembru prošle godine naredila protjerivanje dva ruska diplomata za koje se sumnja da su špijunirali visokotehnološki sektor, objavila je državna obavještajna agencija AIVD.

Jedan od diplomata, zaposlenik ruske inozemne obavještajne agencije SVR, "špijunirao je tehnologiju i znanstvena područja". 

"Ruska obavještajna agencija razvila je kontakte s ljudima koji imaju pristup osjetljivim informacijama iz sektora visoke tehnologije", dodaje se u saopćenju, a prenosi Reuters. 

Bugarska

U septembru prošle godine i Bugarska je protjerala dvojicu ruskih diplomata optuženih za vojnu špijunažu i naredila im da napuste zemlju u roku od 72 sata. Bugarska je tako nastavila da razotkriva ruske špijunske mreže u toj članici Evropske unije i NATO-a. Time je potvrđeno postojanje širokih aktivnost ruskih obavještajnih službi diljem Evrope, a posebno u zemljama članicama EU i NATO-a.

Austrija

Čak je i Austrija, koja je bila neutralna i imala dobre odnose s Moskvom, u avgustu prošle godine donijela je odluku da protjera ruskog diplomatu nakon medijskih informacija o njegovoj umiješanosti u aferu industrijske špijunaže , prenijela je agencija Beta pozivajući se na AFP.

Austrija je odbila da precizira razloge za protjerivanje ruskog diplomate, navodeći samo da je "njegovo ponašanje u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima". Prema pisanju austrijskih medija, ruski diplomata je morao napustiti tu zemlju zbog višegodišnje "privredne špijunaže u kompaniji visoke tehnologije, a uz pomoć jednog austrijskog državljanina".

Penzionirani pukovnik austrijske vojske osuđen je u junu na tri godine zatvora zbog špijunaže. On je bio u kontaktu sa ruskim oficirom za vezu i više od 25 godina dostavljao je Moskvi informacije o austrijskom sistemu naoružanja.

Bosna i Hercegovina

U julu prošle godine Bosna i Hercegovina je, također, blokirala dolazak ruskog diplomate Vladislava Filipova, koji je godinama špijunirao za Rusiju u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, odakle je, na koncu, protjeran. Sarajevski Avaz tada je objavio da je Rusija odustala od imenovanja Filipova za vojnog atašea, a nakon što je s bh. strane vrlo jasno poručeno da ruski obavještajac u činu pukovnika nije dobrodošao.

Češka Republika

Češke su vlasti 5. juna prošle godine protjerale dvojicu diplomata iz ruske ambasade u Pragu nakon onoga što je predsjednik češke vlade Andrej Babiš opisao kao unutarnji sukob među osobljem tog veleposlanstva, što je dovelo do tvrdnji o navodnom ruskom planu za napad na češke političare. Ti političari, među kojima je i gradonačelnik Praga Zdenek Hrib poznat po tome što ne štedi kritike na račun Rusije, su zbog navodnih prijetnji dobili policijsku zaštitu. Te su mjere uslijedile nakon što je u češkom tisku objavljena informacija o tome kako je jedan ruski diplomat donio u Češku otrov ricin.

Ovo, naravno, nije konačan spisak, a ranije su ruske diplomate protjerivane iz drugih evropskih zemalja. Sve ovo samo govori s kakvim izazovima se zemlje Balkana suočavaju kod širenja malignog ruskog utjecaja.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar