Smajić: BiH je napravila novi korak prema NATO-u

Smajić: BiH je napravila novi korak prema NATO-u

Program reformi koji će Bosna i Hercegovina proslijediti u sjedište NATO-a u Briselu za profesora sa Odsjeka za sigurnost na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Mirzu Smajića je pokazatelj kretanja te balkanske zemlje prema zapadno-vojnom savezu, što bi građanima trebalo donijeti ne samo vojnu već i političku i ekonomsku stabilnost, 25 godina nakon što je zemlja izašla iz rata i još uvijek opterećena političkim previranjima i ekonomskom i pravnom nesigurnošću.

“Dobro je da se Bosna i Hercegovina i dalje kreće prema NATO-u, a to potvrđuje i to što je usvojen drugi po redu Program reformi, koji će biti poslan u Brisel“, rekao je Smajić za Al Jazeeru, dijelom se ograđujući jer sam sadržaj Programa reformi nije objavljen.

Vojne reforme, borba protiv korupcije

Zemlje koje su izrazile interes za članstvo u najvaći vojni savez u svijetu imaju obavezu godišnje slati takozvani program reformi, prema kojem domaće zakonodavstvo prilagođavaju NATO standardima.

Osim vojne, reforme podrazumijevaju i jačanje demokratije, borbu protiv korupcije, borbu protiv svih vrsta sigurnosnih izazova, kao i druge reforme.

“Na taj način se krećete prema NATO-u i na kraju postajete NATO članica“, rekao je Smajić.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u srijedu drugi po redu Program reformi, koji će biti proslijeđen u NATO sjedište u Briselu, a Savez može potvrditi ili odbiti napredak koji je zemlja napravila u preteklih godinu dana.

Promjena naziva izazvala oprečne informacije

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da je Vijeće ministara promijenilo i naziv komisije – od prvobitnog Komisija za integraciju Bosne i Hercegovine u NATO, u sadašnji Komisija za saradnju s NATO-om.

Oprečne reakcije u Bosni i Hercegovini izazvala je vijest da je Vijeće ministra promijenilo naziv te državne komisije.

Dok je za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragana Čovića današnja odluka Vijeća ministara “važan iskorak za NATO put Bosne i Hercegovine“, za predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika promjena naziva Komisije pokazatelj je da će Bosna i Hercegovina sarađivati s tim vojnim savezom, ali neće postati njegova članica.

Šarović: Dodik je izdao srpske interese

Dodik je rekao da je takvu saradnju s NATO-om imala i Rusija, što je trenutno zamrznuto, premda saradnja može biti obnovljena u budućnosti.

Predsjednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović usvajanje Programa reformi za NATO ocijenio je kao izdaju srpskih nacionalnih interesa, odbacujući Dodikove tvrdnje da Bosna i Hercegovina neće postati članica zapadno-vojnog saveza i da će samo imati neki oblik prihvatljive saradnje.

“Skandalozan potez SNSD-a da prihvati Program reformi za NATO još je jedna sramna potvrda pravog, izdajničkog lica i stvarne politike Milorada Dodika”, kazao je Šarović.

Uvođenje Bosne i Hercegovine u NATO za Šarovića je velika nacionalna greška i “neoprostiva izdaja vlastitog naroda“.

Partije sa srpskim predznakom za neutralnost

Političke partije u Bosni i Hercegovini sa srpskim predznakom protive se prijemu Bosne i Hercegovine u NATO članstvo, zagovarajući vojnu neutralnost, barem dok je van NATO-a i susjedna Srbija.

Članstvo u NATO za srpske političke partije predstavlja udaljavanje od Rusije.

Smajić je rekao da je za njega lično od samog imena Komisije važnije to da je usvojen Program reformi, koji će biti poslan u NATO, izražavajući nadu da će Program biti i prihvaćen u Briselu.

Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo tri su od sedam zemalja nastalih raspadom Jugoslavije koje nisu pristupile NATO savezu.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar