KAKO JE PONOVO PALA SREBRENICA: Izbori bez Bošnjaka, bojkot, osjećaj bespomoćnosti...

KAKO JE PONOVO PALA SREBRENICA: Izbori bez Bošnjaka, bojkot, osjećaj bespomoćnosti...

U Srebrenici su danas u sedam sati otvorena biračka mjesta na kojim birači na ponovljenim izborima biraju načelnika i odbornike u Skupštini opštine Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poništila je rezultate lokalnih izbora održanih 15. novembra 2020. godine na redovnim biračkim mjestima u Srebrenici zbog izbornih manipulacija i naložila njihovo ponavljanje.

Probosanske političke snage su potom odlučile da bojkotuju ponovljene lokalne izbore u Srebrenici, tvrdeći da se ne održavaju u fer i demokratskom ozračju.

Iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" pozvali su ranije bošnjačke građane - birače da ne glasaju na ponovljenim lokalnim izborima, jer kandidati probosanskih snaga koji osvoje mandate na tim izborima ih neće prihvatiti.

Užice, Šabac, Čačak, Zrenjanin, Beograd, najčešće su registarske oznake danas u Srebrenici, mimo onih domaćih iz BiH, javlja NAP.

Prošlo je već pet sati otkako su birališta otvorena, a u skladu s očekivanjima, odziv je vidljivo slab.

Do 11 sati glasalo je tek 16,81 posto građana s pravom glasa, čak 10 posto manje u odnosu na 15. novembar kada je do 11 sati glasalo 26 posto birača!

Na biralištima se uglavnom pojavljuju osobe treće životne dobi. Incidenata nije bilo, a i ulice Srebrenice su puste iako je danas sunčan dan, a temperatura oko 11 sati iznosi 10 stepeni.

Konaković: Dotakli smo ljudsko i političko dno

Dotakli smo dno. Ljudsko i političko. Izbori u Srebrenici protiču bez najvećeg dijela glasačkog tijela Bošnjaka. Bošnjaci bojkotuju izbore u mjestu u kojem se desio genocid, poručio je danas Elmedin Konaković, lider stranke Narod i pravda.

Kako je dodao, ”umjesto da napravimo atmosferu u kojoj će to biti svjetska tema, o kojoj će govoriti i pisati svjetski mediji, biti pune naslovnice, mi smo šutke izdali Srebrenicu, još jednom”, naveo je on u svom obraćanju na Facebooku.

Potom je komentarisao susret lidera stranaka u Srebrenici prošle sedmice.

”U četvrtak smo dogovorili da ćemo odmah po povratku u Sarajevo na sva zvona alarmirati međunarodnu zajednicu, sve važne faktore, da ćemo se okupiti (iako se skoro nikad ne okupljamo) i da ćemo cijelom svijetu vrisnuti šta nama znači Srebrenica i ljudi koji tamo žive!  U petak, po povratku u Sarajevo, muk.  Teški sarajevski muk.  Još jedan”, naveo je on, između ostalog.

Podsjećamo, nezadovoljni odlukom CIK-a što se izbori ne ponavljaju u cijelosti, iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ i kandidati sa probosanskih listi su u ponedjeljak donijeli odluku o bojkotu ponovljenih izbora.

Šepić o izborima bez Bošnjaka: Ujedinimo se, vratimo nadu obespravljenim 

 Danas se održavaju ponovljeni izbori u Doboju i Srebrenici, po odluci Centralne izborne komisije i nakon nepravilnosti koje su potvrđene na izborima od 15. novembra. Zanimljivu reakciju na današnje izbore dao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, koji se posebno osvrnuo na dešavanja u Srebrenici. Prenosimo njegovu izjavu u cjelosti: 

“Danas u Srebrenici ponovo izbori. Bošnjaci, narod nad kojim je izvršen genocid u ovom gradu bojkotuju izbore zbog nepravednih odluka institucija. 

A u Sarajevu i ostatku BiH, u medijima uglavnom tišina i time šutke predaja ovoga grada. Jako tužno. 

Probudimo se, uspravimo, ujedinimo, podignimo konačno svoj glas protiv ovakvog stanja i vratimo nadu obespravljenim i poniženim kojih je puna BiH. 

Poseban krik i apel da ga čuju danas za Srebrenicu i naši prijatelji širom svijeta, ali i neprijatelji da su stasale generacije uspravnih političara koji neće šutati i dozvoliti nepravdu prema ovome narodu posebno, ali niti prema biti kome drugom u državi čiji je narod konačno zaslužio da živi u miru i dostojanstveno sa svojim komšijama i gradi porodice koje će ovdje rado živjeti i ostajati", ističe Šepić.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar