Rijaset IZBiH najoštrije osudio napad na Aladžu u Foči

Rijaset IZBiH najoštrije osudio napad na Aladžu u Foči

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje napad na džamiju Aladžu u Foči koji, prema svim pokazateljima, ukazuje na to da je za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca i pogodila minaret ovog vjerskog i kulturno-
historijskog spomenika.

Rijaset Islamske zajednice od nadležnih organa zahtijeva provođenje profesionalne istrage, razotkrivanje i procesuiranje počinioca.

VEZANI TEKST >>>>Pucali u munaru džamije Aladža u Foči

Islamska zajednica, također, apelira još jednom na sve aktere društvenih procesa, a prije svega na političke zvaničnike bosanskohercegovačkog entiteta RS, da se ne služe govorom mržnje i da ne šire netrpeljivost prema muslimanima i islamu, jer takvi narativi služe kao osnova i opravdanje za ovakve napade.

„Nije bilo davno kada je džamija Aladža kao i sve druge fočanske džamije bila srušena, a njene džematlije protjerane ili pobijene, upravo od onih koji se danas od entitetskih institucija i zvaničnih predstavnika veličaju kao heroji a njihova ideologija predstavlja i promoviše kao dio kolektivnog identiteta i tradicije kojom se treba ponositi. Izgradnja mira i povjerenja nalaže odlučno suočavanje s prošlošću i osudu zločina i zločinaca. U protivnom, prijeti nam ponavljanje istih grešaka iz historije“, kaže se u saopćenju IZ u BiH. Jutrošnjem uviđaju koji su obavili istražitelja CJB Foča prisustvovao je i muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić sa imamima. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar