Sadžakov: Vlast u Srbiji dobila patrijarha koji je najkooperativniji

Sadžakov: Vlast u Srbiji dobila patrijarha koji je najkooperativniji

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je jučer za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, objavljeno je zvanično na sajtu SPC.

On je izabran na sjednici Sabora SPC koja je održana u Hramu Svetog Save.

Profesor na Univerzitetu u Novom Sadu Slobodan Sadžakov kaže da je „cjelokupna sveštenička karijera sadašnjeg patrijarha [Porfirija] protekla pod nadzorom i uz blagoslove trenutno najmoćnijeg episkopa – Irineja“, i „da je ovo posredno Irinejeva pobjeda, koji je u najtijesnijoj vezi s aktuelnom vlasti.”

Kaže da je vlast u Srbiji pokazala veoma veliko interesovanje da se izabere patrijarh koji bi bio najkooperativniji, što se i desilo.

Smatra i da su se ljudi u Srbiji navikli da je crkva postala i politička institucija. „Crkva je, zahvaljujući blagonaklonosti vlasti, ušla u veliki broj društvenih pora, i na neki način je riječ o „soft varijanti“ srednjeg vijeka i udaljavanju od tekovina sekularne države.“

Inače, novi patrijarh SPC rođen je 1961. godine u Bečeju. Svjetovno ime mu je Prvoslav Perić.

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, osnovnu školu završio je u Čurugu, a Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je blažene uspomene Episkop raško-prizrenski, a potonji Patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Na postdiplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu Episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.“

Doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu u Atini na temu „Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog“.

U biografiji se ističe da za njim u manastir u Kovilju dolazi mnoštvo mladih monaha i iskušenika.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Bio je prvi arhijerej Srpske Pravoslavne Crkve kome je povjereno staranje nad organizacijom verskog života u Vojsci Srbije (2010 – 2011.).

Skupština Srbije ga je, kao predstavnika svih crkava i vjerskih zajednica, izabrala 2005. godine za člana Savjeta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Savjet ga je za svog predsjednika izabrao 2008. godine.

Vanredni je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Govori grčki i engleski, a služi se ruskim jezikom.

„Ja jesam Srbin, ali sam prije svega hrišćanin, a to je univerzalna vrijednost i zato ću propovijedati i svjedočiti Hrista. Volim svoj narod, ali volim i voleću i sve druge narode, svakog čovjeka, svaku ikonu Božiju“, jedna je od njegovih ranijih izjava.

Zvona na Hramu svetog Save u Beogradu oglasila su se oko 15.40, što se praktikuje da bi se označio izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Kako navodi reporter Bete, iz hrama se takođe začulo „dostojan“ na grčkom, što se izgovara nakon izbora patrijarha.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar