Tako je govorio Mario Kordić: Mostar je stolni grad svih Hrvata

Tako je govorio Mario Kordić: Mostar je stolni grad svih Hrvata

HDZ-ovac Mario Kordić, dosadašnji direktor Doma zdravlja Mostar, izabran je danas za novog gradonačelnika Mostara, nasljednika Ljube Bešlića, koji je više od 16 godina bio na čelu grada na Neretvi.

Dragan Čović je još 20. decembra prošle godine izrazio "duboko uvjerenje da će dr. Kordić biti gradonačelnik Mostara".

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/izabran-gradonacelnik-mostara/406894

"...I da ćemo reći da je HDZ s više od 20 tisuća glasova dobio više mandata nego prije 12 godina. Nadam se da ćemo naći partnere s kojima ćemo imati dvotrećinsku većinu i zaštiti poziciju hrvatskog naroda", kazao je Čović.

Nacionalistički zov

Pronašao je partnere za "zaštitu pozicije hrvatskog naroda". Kordić je u trećem krugu glasanja dobio podršku 17 od ukupno 35 gradskih vijećnika.

A na kojoj kampanji je dr. Kordić dobio mandat?

Iako je poznati mostarsko ljekar govorio i o "europskom Mostaru" i lokalnim temama i potrebi da se u Mostaru promijeni dosta toga, čini se da je ključna bila njegova mobilizatorska poruka da je "Mostar stolni grad Hrvata". Za Čovića je to, po nekima, bila borba na "život i smrt".

"Grad Mostar je stolni grad svih Hrvata, ali je isto tako i europski i kozmopolitski grad svih njegovih stanovnika za što se mi zalažemo. Hrvatski narod i HDZ BiH kao stožerna stranka hrvatskog naroda jedini zagovaramo jednakopravnost svih naroda na području cijele Bosne i Hercegovine", kazao je Kordić 2. decembra u intervjuu za HMS blizak HDZ-u, koji se može naći na zvaničnoj stranici HDZ-a BiH (https://hdzbih-mostar.org/mario-kordic-mostar-je-stolni-grad-hrvata-ali-i-europski-i-kozmopolitski-grad-svih-njegovih-stanovnika/), te dodao:

"Nema niti jednog razloga da tako ne bude i u Mostaru, iako naši zahtjevi da to bude pravilo u svim sredinama ne nailaze na podršku od stranke Bošnjaka. Bosna i Hercegovina je zemlja tri konstitutivna naroda, i naravno da postoje odnosi među narodima, i postojat će još dugo, ali tu dolazimo u sličnu situaciju kao i sa sintagmom duboko podijeljen grad, gdje nacionalni odnosi odnosno problematiziranje istih služe za ostvarivanje privatnih političkih i/ili financijskih ciljeva određenih skupina, umjesto da se doživljavaju kao realnost i možda prilika da ovaj grad bude kvalitetnije mjesto za život".

Čovićeva politika

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio ovakve stavove Kordića, nakon što se potpredsjednik SDA Denis Zvizdić oštro usprotivio navodima o "stolnom gradu" Mostaru.

"Mostar i da ima pet stanovnika biće stolni grad Hrvata. Treba razumjeti šta je stolni grad. Ovdje je naša sveučilišna bolnica, kazalište, sveučilište. Mostar će biti stolni grad ne samo Hrvata Mostara, već i drugih Hrvata, za razliku od dva naroda koja imaju stolni grad u Sarajevu i Banjaluci", rekao je tada Čović.

Čović je rekao da "nikome ko bude želio graditi Mostar vrata neće biti zatvorena".

"Nikome neće biti uvjetovanja za bilo što", kazao je Čović upitan na koje partnere u vlasti HDZ računa.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar