FBI: Improvizovane bombe nađene kod Kapitola postavljene noć pre nereda

FBI: Improvizovane bombe nađene kod Kapitola postavljene noć pre nereda

Dve improvizovane bombe nađene kod američkog Kapitola postavljene su noć pre nego što su pristalice bivšeg predsednika SAD Donalda Trumpa upale u tu zgradu, saopštila je danas Federalna istražna agencija (FBI), javlja Anadolu Agency (AA).

Bombe u metalnim cevima su postavljene pored štabova Demokratske i Republikanske stranke 5. januara uveče između 19.30 i 20.30 časova, a postavila ih je nepoznata osoba koju je nadzorna kamera snimila u tamnom duksu i s maskom na licu.

FBI i Zavod za alkohol, duvan i vatreno oružje nude nagradu do 100.000 dolara za informacije koje bi pomogle hapšenju osumnjičenika.

Bombe su otkrivene 6. januara dok su pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa upadale u savezno zakonodavno telo. Policajac je preminuo zbog povreda koje je zadobio te večeri a povređeno je i desetine drugih.

Napad je podstakao Trumpov drugi opoziv nakon što je samo nekoliko minuta ranije pozvao svoje pristalice da "zaustave krađu" dok su se poslanici pripremali da izvrše svoju ustavnu dužnost prebrojavanja glasova, što je ključni korak koji je prethodio inauguraciji novog američkog predsednika Joe Bidena.

Trump je bez dokaza tvrdio da izbori održani 3. novembra pokradeni, ali su ti navodi u više navrata odbačeni na sudu, jer Ministarstvo pravde nije našlo dokaze koji bi to potkrepili.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar