Ignoriranje regionalnih ultradesničarskih grupa stvara sigurnosnu prijetnju

Ignoriranje regionalnih ultradesničarskih grupa stvara sigurnosnu prijetnju

Prijedorski aktivista Branko Ćulibrk prijavljivao je lokalnoj policiji napade i prijetnje koje je dobijao od ultradesničara. Ali on kaže da ih policajci nikada nisu  zvanično kvalifikovali kao napade desničara, uprkos tome što su razlozi za napade ti što je aktivista Omladinskog centra “Kvart”.

Dok su širom Prijedora ispisani simboli i nazivi ultradesničarskih organizacija koje su u nekim zemljama zabranjene, “Krv i čast” (Blood and Honour) i “Borba 18” (Combat 18) u Policijskoj upravi Prijedor su Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) rekli da nisu upoznati sa djelovanjem bilo kakvih desničarskih niti neonacističkih organizacija u ovom gradu, piše BIRN.

“Imali ste skinheadse, pa ste imali naciste, imali ste navijače koji su djelimično skinheadsi ili nacisti, nacionalisti su uglavnom svi”, kaže Ćulibrk, dodajući kako vlasti i policija ove grupe i dalje ne prepoznaju.

Sličnim simbolima kao i u Prijedoru obiluju i zgrade u centru Mostara. Lokalna policija svjesna je grafita, ali nisu upoznati sa tim ko ih crta. Ranije istraživanje BIRN-a pokazalo je da iza najmanje jednog od niza napada na antifašiste stoje pripadnici ultradesničarske skinheads organizacije. Ali Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona ih nije tako zvanično opisalo.

U svojoj informaciji o stanju sigurnosti u BiH, Ministarstvo sigurnosti je oslanjajući se i na obavještajne podatke, godinama upozoravalo na djelovanje ultradesničarskih organizacija. Uprkos tome, u Strategiji za prevenciju i borbu protiv terorizma, koja je dijelom posvećena suzbijanju svih vrsta nasilnog ekstremizma, prevencija i borba protiv desničarskog ekstremizma nije spomenuta.

Analiza BIRN-a pokazuje da strategije i akcioni planovi za borbu protiv nasilnog ekstremizma i terorizma na Zapadnom Balkanu ne prepoznaju desničarske organizacije, te u većini zemalja nedostaje zakon koji zabranjuje isticanje neonacističkih simbola. Izazivanje ili raspirivanje rasne mržnje je ipak krivično djelo kažnjivo zatvorom.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar