Novi član VSTV-a u ratu oslobađao zločince, njegovo ime pominjano i u Haškom tribunalu

Novi član VSTV-a u ratu oslobađao zločince, njegovo ime pominjano i u Haškom tribunalu

“Istražni sudija – kapetan Srđan Forca”, pisalo je u donjem desnom uglu Rješenja kojim je u januaru 1993. godine ukinut pritvor Danilušku Kajtezu i Milošu Maksimoviću, pripadnicima Vojske RS-a uhapšenim i optuženim zbog toga što su u ljeto i u jesen 1992. godine u Sanskom Mostu ubili više civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, prenosi Istraga.ba.

Taj istražni sudija, koji je ubice pustio na slobodu, danas je sudija Okružnog suda u Banja Luci i novi je član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Srđan Forca naslijedit će Milana Tegeltiju u toj instituciji.

Ukoliko njegovo ime upišete u pretrazi Haškog tribunala dobit ćete brojne dokumente u kojima se pominje ime Srđana Force. Ukratko, on je bio istražni vojni sudija Republike Srpske koji je, u najmanje četiri slučaja, na slobodu pustio počinitelje ratnih zločina. Upravo je te Forcine odluke Tužilaštvo u Hagu koristilo za dokazivanje postojanja udruženog zločinačkog poduhvata rukovodstva Republike Srpske sa Radovanom Karadžićem na čelu.

“Sudija Forca donio odluke u predmetima Kajtez, Gvozden, Stanković i Đorđević, koje je Tužilaštvo citiralo kao dokaz da je predsjednik Karadžić tolerisao zločine nad nesrbima”, navedeno je u jednom od dokumenata u predmetu protiv Radovana Karadžića. 

Istraga.ba uspjela je prikupiti dokumente o dva slučaja sudije Srđana Force o kojima se govorilo i u Haškom tribunalu.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar