CIK poništava izbore u Srebrenici

CIK poništava izbore u Srebrenici

Centralna izborna komisija BiH danas bi trebala poništiti izbore u Srebrenici i Doboju, saznaje Istraga.ba.

Sjednica CIK-a trebala bi biti održana u 12 sati, a kao prva tačka dnevnog reda bit će razmatran Prijedlog Odluke o poništavanju izbora održanih 15. novembra 2020. godine na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica. Druga tačka dnevng reda je Prijedlog Odluke o poništavanju izbora održanih 15. novembra 2020. godine na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj.

U Srebrenici je, tokom izbora 2020. godine, bilo ukupno 28 redovnih biračkih mjesta. Od tih 28 biračkih mjesta CIK bi trebao poništiti rezultate na 26 birališta. Tome treba dodati još i dva biračka mjesta u Federaciji na kojima se glasalo u odustvu. Kada su u pitanju rezultati iz dijaspore, odnosno glasovi poštom, ti rezultati, barem za sada, neće biti poništeni.

U Doboju CIK namjerava poništiti rezultate sa 89 od ukupno 108 birališta na kojima su građani tog grada birali gradonačelnika i odbornike, što je preko 80 posto birališta.

Prema informacijama Istrage, članovi CIK-a su se odlučili na ovaj korak nakon što su dobili izvještaj vještaka grafološke struke koji je utvrdio da je skoro 20 posto potpisa u Doboju i Srebrenici lažno. To znači da je glasački materijal naknadno ubacivan u kutije i da su se druge osobe potpisivale pod tuđim imenima. Vještak grafološke struke je ove potpise uporedio sa potpisima iz baze IDDEEA-e. Osim toga utvrđeno je još da nije bilo pečata na glasačkim kutijama. Upravo u takvu jednu kutiju svoj listić je ubacio Mladen Grujičić, aktualni načelnik Srebrenice koji je još u izbornoj noći proglasio pobjedu. Za razliku od Gujičića, njegov protukandidat Alija Tabaković je svoj listić ubacio u zakonom propisanu zapečaćenu kutiju.

Kompletan tekst pročitaje OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar