ISPUNJENO OBEĆANJE | Biden ukinuo sramnu zabranu putovanja u SAD za muslimanske zemlje

ISPUNJENO OBEĆANJE | Biden ukinuo sramnu zabranu putovanja u SAD za muslimanske zemlje

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je 15 izvršnih uredbi nedugo nakon što je dao zakletvu u srijedu, poništavajući niz politika svog republikanskog prethodnika Donalda Trumpa.

Potpisujući izvršne uredbe, memorandume i direktive pred novinarima u Ovalnom uredu u srijedu poslijepodne, Biden je rekao da “nema vremena za gubljenje”, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Neke od izvršnih uredbi koje danas potpisujem pomoći će u ublažavanju krize s COVID-19. Borit ćemo se protiv klimatskih promjena kako se dosad nismo borili, promicat ćemo rasnu jednakost i podržavati zapostavljene zajednice. To su samo početne točke”, rekao je Biden, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Njegovi savjetnici kazali su da uredbe koje je potpisao novi predsjednik uključuju obavezno nošenje maske u svim federalnim institucijama i za sve federalne zaposlenike, uspostavu novog ureda Bijele kuće za koordinaciju odgovora na pandemiju, zaustavljanje postupka izlaska SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i pokretanje američkog povratka Pariskom klimatskom sporazumu.

‘Ispuniti dato obećanje’

Među uredbama koje se bave imigracijskom politikom, Biden je opozvao Trumpovu deklaraciju koja je omogućila financiranje izgradnje zida na granici s Meksikom, te okončao zabranu putovanja u SAD za neke zemlje s muslimanskom većinom.

Današnje potpisivanje predstavlja samo početak niza poteza koje će Biden uskoro poduzeti, rekla je njegova predstavnica za tisak medije Psaki.

“Sljedećih dana i sedmica, pokretat ćemo nove akcije kako bismo odgovorili na izazove, i ispunili obećanja koje je novi predsjednik dao američkom narodu”, kazala je Psaki.

Očekuje se da će Biden uskoro također opozvati odluke kojima se transrodnim osobama zabranjuje služenje u američkoj vojsci, te ukinuti zabranu američkog financiranje međunarodnih programa planiranja porodica povezanih s pobačajima.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar