Biden prvoga radnog dana ukida zabranu ulaska u SAD za muslimanske države

Biden prvoga radnog dana ukida zabranu ulaska u SAD za muslimanske države

Novozabrani američki predsjednik SAD-a Joe Biden potpisat će niz uredbi u srijedu, prvog dana svog predsjedanja, a među njima je ponovno angažiranje Sjedinjenih Američkih Država u pariškom klimatskom sporazumu, najavio je njegov budući šef kabineta Ron Klain, prenosi AJB.

Jedna od najavljenih uredbi je i ukidanje zabrane ulaska u SAD za državljane nekoliko država, uglavnom s muslimanskom većinom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ova zabrana donesena je samo nekoliko dana nakon što je odlazeći predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost u januaru 2017. godine.

Šef ureda novog predsjednika nije detaljno objasnio sve uredbe, no istakao je da se odnose na četiri Bidenova prioriteta – borba protiv pandemije korona virusa, borba protiv klimatskih promjena, oživljavanje ekonomije i borba za socijalna i rasna prava.

Deset dana predsjedanja

Što se tiče pandemije, 46. predsjednik SAD-a donijet će uredbu kojom obaveza postaje nošenje maske u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Trump uvijek odbijao učiniti.

Na ekonomskom planu Biden također planira proširiti moratorij na deložacije i ovrhe povezane s pandemijom.

Novi predsjednik nastavit će s nizom drugih dekreta tokom pvih deset dana predsjedanja, do 1. februara, dodao je Klain.

“Ove mjere olakšat će milionima Amerikanaca koji pate od ove krize“, objasnio je budući šef kabineta.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar