AUSCHWITZ I SREBRENICA

AUSCHWITZ I SREBRENICA

Majice sa sloganom “Nož Žica” oglašene jučer za masovnu prodaju u Beogradu već sutra mogu poput majica američkih ultradesničara “Ponosni Dječaci” (“Proud Boys”) sa sloganom “6MWE” (6 miliona nije bilo dovoljno) ili, majice sa sloganom “Camp Auschwitz – Rad oslobađa”, koju je 6. januara pred US Kongresom nosio Robert K. Parker, postati snažan simbol oko kojeg bi se okupili slični ili, isti dobrovoljački odredi ili, one najgore vrste sanjara sa vizijom iskorjenjivanja Drugih i Drugačijih

Piše Fuad ĐIDIĆ (Tačno.net)

U strašnoj sceni divljanja američkih nacional-patriota pred Kongresom USA od 6. januara mogao se u trenutku primijetiti jedan posve neobičan lik. Obrastao u bradu sa dugom i neurednom kosom, odavao je utisak prosječnog Amerikanca koji potiče negdje iz dalekog ruralnog kraja zemlje, zapušten, polupismen, ali, sa tvrdim konzervativnim uvjerenjima prikladnih tako ekonomski osiromašenim krajevima prostrane Amerike.

Brojni izvještači, sa neskrivenim zaprepaštenjem, zapazili su njegovu crnu majicu na kojoj je velikim slovima bio ispisan slogan  CAMP AUSCHWITZ” iza kojeg je opet stajala lobanja sa ukrštenim kostima. Sitnim slovima u samom dnu majice, bile su ispisane riječi “Rad oslobađa” koje stoje na ulazu u najpoznatiji nacistički logor smrti gdje je ubijeno 1.1 miliona ljudi. Nekoliko dana kasnije doznali smo iz saopštenja FBI da je njegovo ime – Robert K Parker i da potiče iz ruralnih krajeva države Virdžinija te, da je protiv njega, zbog izazivanja mržnje, poveden sudski postupak.

U nekoj od narednih, isto tako strašnih scena, mogli smo vidjeti neke druge, “Trumpove fine ljude” iz poznatih desničarskih odreda “Ponosnih Dječaka” sa majicama na kojima je pisao suptilan ali, vrlo opasan slogan – “6MWE” ispisan preko žutog simbola italijanskih fašista. Ovaj slogan ultradesnica, jednako u Americi kao i u Evropi, koristi da bi izrazila svoje bolesne želje i fantazije da broj od “6 miliona istrebljenih Jevreja u vrijeme Holokausta” nije bio “dovoljan” i, taj broj treba još da se – poveća!!!

Nisu ove slike samo zaprepastile Ameriku. One su zaprepastile cijeli svijet. Dale su krila desničarima i neofašistima širom svijeta i dolili su dovoljno goriva dakako bi oni potpalili svoje mračne snove o eliminaciji i uklanjanju onih nepoželjnih, neželjenih, onih Drugih i Drugačijih.

Amerikanci su još dodatno zgranuti da je prema vodećim i najvažnijim kongresmenima primjenjen “srpsko-balkanski” model vandalizma kada je pred kuću predsjednice Kongresa N. Pelosi bačena svinjska glava i, kada je stan Mitch O’Conella išaran grafitima od krvi.

“To nije Amerika”. “To nismo mi”. ”To nije naša demokratija”. “To nisu naše vrijednosti” – uporno ponavljaju Amerikanci. Dugo i pažljivo njegovani mit o američkoj izuzetnosti, o američkom idealizmu i misiji osloboditelja porobljenog svijeta, preko noći našao se u pepelu historije.

Nije trebalo da prođe niti sedmica dana od divljanja u Washingtonu DC a da iz Beograda ne stigne orginalan odgovor.

Putem web šopa 011 sa sjedištem u Beogradu, slobodno i bez predumišljanja, oglašena je masovna prodaja majica i duks-majica sa kapuljačom na kojima se ćirilicom nalaze ispisane riječi “Nož – Žica”.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar