Obilježena 484. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu danas je prigodnom svečanosti obilježila 484. godišnjicu rada i postojanja.

Zbog trenutne epidemiološke situacije svečanosti su prisustvovali samo članovi Rijaseta i Sabora Islamske tzajednice, predstavnici Fakulteta islamskih nauka (FIN), Gazi Husrev-begove medrese, Vakufske direkcije, Media centra IZ-e, el-Kalema, zatim rektor Univerziteta u Sarajevu, kao i članovi Upravnog odbora (UO) i dio uposlenika Biblioteke, prenosi Preporod.info.

- 484. godine bitisanja i postojanja jedne kulturne institucije koja posjeduje dokument o formiranju predstavlja svakako kolosalno značajan jubilej za svaku instituciju - kazao je direktor  Gazi Husrev- begove biblioteke mr. Osman Lavić obraćajući se prisutnim na današnjoj svečanosti.

Ističući da je i Biblioteka kao i sve druge institucije u ovoj godini radila u vanrednim okolnostima, prilagođavajući se svim važećim mjerama, direktor Lavić je posebno istakao benefite digitalne Gazi Husrev-begove biblioteke koja je formirana prije četiri godine, a putem koje se i u vanrednim okolnostima mogao nastaviti kontinuitet pružanja usluga korisnicima, što je rezultiralo činjenicom da je u protekloj godini ovoj platformi pristupilo više od 300.000 korisnika.

- Ova biblioteka je stalno u reformama i nastojimo pratiti zahtjeve vremena i naših korisnika. Svjesni digitalne ere zbog toga i jesmo prije četiri godine formirali ovu platformu, gdje smo ponudili sve časopise i novine koje su izlazile na ovim prostorima u proteklih 150 godina i taj je potez pokazao puno opravdanje i značaj - kazao je Lavić i dodao da je Biblioteka u 2020. godini od donatora dobila novih 75 rukopisnih djela i kodeksa koji su izuzetan doprinos njenim fondovima.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar