Biden: Ne možemo dopustiti da sjedimo prekriženih ruku

Biden: Ne možemo dopustiti da sjedimo prekriženih ruku

U prilikama ekonomske krize “ne možemo dopustiti da sjedimo prekriženih ruku”, istaknuo je budući američki predsjednik Joe Biden iznoseći svoj sveobuhvatni plan ekonomskog oporavka vrijedan 1900 milijarda dolara za pomoć domaćinstvima i kompanijama.

Očekujući kritike zbog toga što će novi plan povećati zaduženost zemlje i opteretiti javne finansije, izabrani predsjednik je istaknuo da će “vraćanje ulaganja na polju zapošljavanja i rasne jednakosti dugoročno spriječiti ekonomske štete”.

“Korist će biti znatno veća od troškova” tog plana, dodao je na press konferenciji, prenosi Hina.

Paket pomoći nazvan “plan za spašavanje” koji je Biden predstavio u svojoj izbornoj jedinici u Welmingtonu, u državi Delawareu, trebao bi izvući Sjedinjene Američke Države iz najveće krize od 30-ih. Plan će u idućim sedmicama pratiti investicijski plan za pokretanje ekonomske djelatnosti.

Sada treba uvjeriti zastupnike u Kongresu da odobre 1900 milijarda dolara za plan hitnog oporavka.

Republikanci bi mu se mogli usprotiviti, iako su proljetos glasali za plan pomoći republikanskog predsjednika Donalda Trumpa vrijedan 2200 milijarda dolara.

Ubrzati vakcinisanje

Tekst predviđa da Amerikanci dobiju još jedan ček na 1400 dolara po osobi ovisno o prihodima.

Naknada za nezaposlene od koje živi 18 miliona Amerikanaca isplaćivat će se do kraja septembra, dokad je moguće i plaćeno bolovanje zbog zaraze korona virusom.

U tekstu se spominje i produženje moratorija na otkaz ugovora o najmu stana i na ovrhu nad nekretninama do kraja septembra te povećanje pomoći u hrani.

Joe Biden želi usto ubrzati testiranje i vakcinisanje protiv COVID-a 19 kako bi se mogla nastaviti ekonomska aktivnost.

Povećanje minimalne plate

Izabrani predsjednik se nada i da će zastupnici prihvatiti povećanje minimalne plate sa sadašnjih 7,25 dolara na 15 dolara po satu, što je dvostruko više.

Predviđa i sredstva koja će mjesnim i nacionalnim vlastima omogućiti da sačuvaju radna mjesta odgajatelja, policajaca, vatrogasaca i zaposlenika u javnom zdravstvu.

Ta bi mjera mogla naljutiti republikance u Senatu koji su krajem 2020. blokirali svaki plan ekonomske pomoći koji uključuje finansijska sredstva za mjesnu upravu.

Povećanje poreza predviđeno u njegovu predizbornom programu za najveća poduzeća u zemlji i za pojedince koji zarađuju više od 400.000 dolara na godinu, ipak se ne spominje.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar