Vakcina Sputnik V: Hoće li bh. građani biti ruski pokusni miševi?!

Rusija nastavlja širiti lažne informacije o učinkovitosti njihove Sputnik V vakcine dok pademija COVID-19 u Rusiji izmiče kontroli!?

U međuvremenu u Bosni i Hercegovini i regionu se vrši agresivna propaganda s ciljem promocije ruske vakcine, piše Bosnian News Service.

Dodikovi s(p)inovi

Tako je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno izjavio kako su vakcine protiv koronavirusa koje su razvijene na Zapadu problematične, te kako uz ostalo izazivaju sterilitet, pa će se on stoga vakcinisati vakcinom iz Rusije!?

"Ja vjerujem u to i ne vjerujem u komercijalne priče koje dolaze sa Zapada. Ovdje (u Rusiji) vakcine pravi država i vakciniše svoje stanovnike. To znači da treba imati povjerenje. Za razliku od ovih pretedenata ko će prije napraviti vakcine na Zapadu... Svakakvih tu spekulacija ima - da će vakcine sa Zapada utjecati na sterilitet stanovništva i mnogo čega drugog, što ne možete znati", kazao je Dodik za javni servis RTRS.

Dodik, međutim, nije odgovorio na pitanje hoće li njegova djeca i njihovi potomci, također, primiti rusku vakcinu, što bi bilo zanimljivo saznati.

Zašto je Vučić izbjegao rusku vakcinu?

Istovremeno, u Srbiju je nedavno stigao prvi kontigent, od 2.400 doza ruske vakcine Sputnjik V.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i predsjednik Narodne skupštine Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić 6. januara su na Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” javno primili spoemnutu rusku vakcinu.

Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ju je, znakovito, barem zasad, izbjegao.

S obzirom na brojne kadrove Dodikovog SNSD-a u organima države, uključujući i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, ne bi iznenadilo njihovo insistiranje da favoriziraju upravo Sputnik V prilikom nabavke vakcina za potrebe Bosne i Hercegovine.

Možda je to upravo odgovor na pitanje o stvarnim razlozima za kašnjenja vakcina. Pitanja su to na koja bh. javnost čeka odgovor.

Inače, prema istraživačkom izvještaju BBC-a, Rusija lažno izvještava o smrtnim slučajevima izazvanim COVID-19 kako bi prikrila velike posljedice pandemije u toj temlji, ali i pitanja o efikasnosti Sputnik V.

Uprkos ruskim domaćim problemima, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nastavlja da putuje svijetom nudeći pomoć u borbi sa COVID-19 državama koje posjeti.

Jedina pomoć koju je Rusija pružila Bosni i Hercegovini jeste nestručni tim za dezinfekciju koji je se šetkao bh. entitetom RS i "špricao vodu", a onda tražio od BiH da im nabavi sredstva?!

Popularni banjalučki portal Buka.ba nedavno je objavio kako su u RS stigli respiratori iz Rusije koji su zabranjeni!

Mediji su ranije pisali i o tome da je ova vrsta respiratora uzrokovala smrt nekih državljana Rusije.

Zašto bi nakon ponovljene historije loše podrške koju Rusija pruža Bosni i Hercegovini kada je u pitanju borba s pandemijom, koja je ispod svakih standarda, priča o Sputiku V bila nešto drugačija?

Zašto se, na koncu, ministar Lavrov razbolio od COVID-19 (zbog čega je otkazana njegova oktobarska posjeta našoj zemlji) ako je primio rusku vakcinu!?

Bezbroj naučnika koji su proveli svoj cijeli radni vijek proučavajući zarazne bolesti pobili su tvrdnje Rusije da je vakcina učinkovita i kritizirali tu zemlju jer nisu dovoljno dugo testirali vakcinu, odnosno dozvolili reviziju kolega. Rusija, međutim, i to bi Dodik trebao znati, ima dugogodišnju historiju opasnog eksperimentiranja sa vakcinama i često naučnici vakcinišu ruske mase, a da ne brinu previše o mogućim kontraindikacijama. ,

Da li bh. građani žele da budu ruski laboratorijski miševi?

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar