Zastupnički dom Kongresa izglasao opoziv Donalda Trumpa

Zastupnički dom Kongresa izglasao opoziv Donalda Trumpa

Zastupnički dom Kongresa SAD-a izglasao je opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, sedam dana uoči smjene u Bijeloj kući, u koju će 20. januara useliti novoizabrani predsjednik Joe Biden.

Za opoziv su glasala 232 zastupnika, uključujući sve demokratske i 10 republikanskih, a protiv 197 zastupnika, javlja Al Jazeera Balkans.

Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trumpov govor hiljadama njegovih pristalica nedugo prije nego što su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Capitolu, prekinuvši sjednicu 6. januara, na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. novembra.

U sukobima na Capitolu život je izgubilo pet osoba.

Tokom govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristalice da marširaju na Capitol, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Glasanje je održano nakon dvosatne debate, u kojoj su demokrate i republikanci imali po sat za svoja izlaganja.

Trump će ostati upisan u historiji kao jedini predsjednik SAD-a koji je dva puta opozvan od Zastupničkog doma.

Konačna odluka o opozivu je, ipak, na Senatu, u kojem republikanci imaju većinu.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu, u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji.

Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. januara, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena.

Republikanski vođa Senata Mitch McConnell odbacio je mogućnost ranijeg sazivanja sjednice, što traže demokrati, premda je izjavio da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Trumpa bude li mu se sudilo u Gornjem domu Kongresa.

McConnell: Nema šanse da Senat donese odluku prije Bidenove inauguracije

Lider republikanske većine u Senatu SAD-a Mitch McConnell rekao je da „jednostavno nema šanse“ da se zasjedanje Senata o opozivu Donalda Trumpa desi prije njegovog odlaska iz Bijele kuće 20. januara.

„Prema zakonima i procedurama jednostavno nema šanse da se ozbiljna sjednica zaključi prije zakletve izabranog predsjednika Joea Bidena 20. januara“, rekao je McConnell.

Dodao je da su prošli procesi opoziva u Senatu trajali 83, 37 i 21 dan.

„U svjetlu te realnosti, vjerujem da je u interesu naše nacije da se Kongres i izvršni odjel u narednih sedam dana u potpunosti fokusiraju na organizaciju sigurne inauguracije i korektnog transfera vlasti Bidenovoj administraciji“, dodao je.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar