Izvođači radova na "Sarajevo Tower": Ovo je višemilionska prevara!

Izvođači radova na "Sarajevo Tower": Ovo je višemilionska prevara!

Četiri bosanskohercegovačke kompanije, i to Rajz doo Sarajevo, Baufinal doo Sarajevo, STB doo Sarajevo i Zalmo doo Mostar obratili su se medijima vezano za aferu sa kompanijom "Sarajevo Tower".

"Želimo napomenuti da firme koje su ugrožene u ovoj prevari i pokušaju prevare upošljavaju cca preko 500 uposlenika, i u pitanju je višemilionska prevara!", navodi se.

O problemima "Sarajevo Tower" mediji su i ranije pisali.

Njihovom saopćenju se, također, navodi:

"Poštovani mediji obraćamo Vam se kao grupa ucijenjenih i prevarenih privrednih subjekata u ulozi podizvođača na poslovno stambenom objektu "Sarajevo Tower".

Grupa prevarenih privrednika koja je prevarena od strane firme Smart Invest d.o.o. Sarajevo je već pokrenula ovih dana krivične prijave u SIPA-i, Federalnoj upravi policije, Tužilaštvu kantona Sarajevo, Kantonalnom Sudu Sarajevo u VEZI ZLOUPOTREBE BANKARSKIH GARANCIJA ZA DOBRO IZVRŠENJE POSLA IZDATIH OD STRANE BANKE-PODIZVOĐAČA

Neki od primjera su i firma Rajz d.o.o. Sarajevo i Baufinal d.o.o. Sarajevo koji su svoje radove po govoru i dinamici u cijelosti završili i predali generalnom izvođaču u ugovorenom roku firmi ANS drive d.o.o Sarajevo.

Sve ugovorene radove koje su izvršile navedene firme u cijelosti su izmirene finansijski od strane investitora Smart investa d.o.o. i ANS drive d.o.o. Sarajevo.

Apsurd cijele priče je da je na ime garancija izdatih od navedenih podizvođača isti Elvedin Mahmutović protestovao bankovne garancije preko firme Smart invest d.o.o. u cijelosti kako bi sebi ili drugima pribavio protivpravnu imovinsku korist (kao da radovi nisu ni započeti, a ni izvršeni).

Nosilac garancije 50% je i suinvestitor ANS drive d.o.o. Sarajevo koji nije protestvovao garanciju, te izjavljuje da su navedene firme izvršile sve ugovorene radove po dinamici generalnog izvođača i po ugovoru u cijelosti između podizvođača i dva investitora.

Sam potez firme Smart Invest d.o.o. i njenog direktora Elvedina Mahmutovića uvlači i banke koje su izdale bankovne garancije u ovom slučaju ProCredit Bank dd Sarajevo, te mnoge druge banke u dilemu o zakonitosti i zloupotrebi izdatih garancija.

O svemu su upoznate banke, po saznanjima pojedine banke nisu postupile po nalogu Smart investa d.o.o. za aktivaciju smatrajući da se radi o zloupotrebi, a neke tek treba da donesu odluku.

Nažalost, nisu samo primjer ove dvije navedene kompanije nego i niz drugih podizvođača koji su učestvovali i trenutno učestvuju na izgradnji (STB d.o.o Sarajevo, Zalmo d.o.o Mostar, i drugi) Sarajevo TOWER-a po različitim ugovorima.

Svima dobro poznata činjenica o dešavanjima na izgradnji objekta Sarajevo TOWER povlači sa sobom sada i druge firme koje nemaju veze sa samim sporom koji je već predmet istraga te ovaj potez Elvedina Mahmutovića, direktora firme Smart invest d.o.o., u slučaju da banke podrže njegovu zloupotrebu izdatih garancija odvest će neke firme u propast i dvesti do velikog broja otpuštanja radnika.

Molimo nadležne institucije koje već rade na navedenom predmetu TOWER da se ozbiljno uključe u ovaj slučaj zbog već dobro poznatih činjenica u vezi sa navedenim licem, te da navedeni koristi slabosti sistema kako bi sebi pribavio protuvpravnu imovinsku korist.

Iz razgovora sa podizvođačima radova kazali su nam da određene firme ne žele da se javno eksponiraju zbog raznih utjecaja i mogućih posljedica a sve zakonske aktivnosti su pokrenule za prevaru, te ovim dopisom molimo nadležne institucije da što prije reaguju o činjenici da se radi o zloupotrebi aktivacije bankovnih garancija izdatih za radove na objektu "Sarajevo Tower"y.

Za sve navedeno u dopisu postoji dokumentacija i prijave koje su već podnesene nadležnim organima", navedeno je u dopisu bh. firmi.

 

 

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar