Avdo Avdić: Ovo je istina o njemačko-ruskim odnosima i BiH

Avdo Avdić: Ovo je istina o njemačko-ruskim odnosima i BiH

“Srdačno”, bila je riječ kojom je novinarka Suddeutsche Zeittunga započela svoj članak o posjeti tadašnjeg bavarskog premijera Horsta Seehofera ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Bio je to februar 2016. godine i visoka delegacija Bavarske boravila je u prijateljskoj posjeti Moskvi.

“Mi smo u posebnom odnosu s Bavarskom”, rekao je Putin, “zato ste vi poseban gost”.

Horst Seehofer tada je bio i predsjednik Kršćanske socijalne unije poznatije kao CSU. Njemački mediji kritizirali su njegovu posjetu Moskvi i bliske odnose sa Vladimirom Vladimirovičem Putinom, nazivajući taj susret “sporednom vanjskom politikom”. Lider CSU-a je tada, suprotno službenim stavovima Savezne vlade, kritikovao zapadne sankcije Ruskoj Federaciji, jer one ugrožavaju bavarsku ekonomiju, 

No, taj posjet nije ugrozio koalicijske odnose Seehoferovog CSU-a i CDU-a Angele Merkel. Te godine, kao kadar Horsta Seehofera i njegovog CSU-a, u Vladi je sjedio Christian Schmidt. Horst Seehofer je, u međuvremenu, postao “samo” počasni predsjednik CSU-a i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Angele Merkel.

Schmidt više nije ministar. I sada je službeno njemački kandidat za novog Visokog predstavnika za BiH. Schmidt i Seehofer su, rekosmo, kadrovi Kršanske socijalne unije (CSU). Na službenoj stranici te političke partije još uvijek je dostupno saopćenje za javnost u kojem je navedeno da CSU smatra da sankcije Rusiji moraju biti ukinute.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar