Afera "Potkivanje": Prijavio korupciju pa dobio optužnicu!?

Afera "Potkivanje": Prijavio korupciju pa dobio optužnicu!?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dvojice aktere "Potkivanje", ali ne i glavnog aktera, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije.

Sve se, zanimljivo, dešava samo dan nakon što su članovi VSTV-a pozvali Tegeltiju na ostavku. On ih, navodno, zamolio da ga ne smjenjuju jer će sam dati ostavku!? I još uvijek je nije dao.

Kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, optuženom inspektoru Državne agencije za istrage i zaštitu Marku Pandži stavlja se na teret da je počinio kazneno djelo-Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 2. KZ BIH, dok se privredniku iz Bosanske krajine, Nerminu Aleševiću, koji je napravio sada već čuveni snimak, stavlja se na teret da je počinio kaznena djela - Davanje dara i drugih oblika koristi iz  članka 218. stavak 2. KZ BIH, kao i - Neovlašetno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. stavak 2. KZ RS u sticaju sa kaznenim djelom neovlašteno fotografiranje iz članka 156. stavak 1. KZ RS.

"Ovaj predmet u javnosti i medijima poznat pod nazivom “Potkivanje” izazvao je veliki interes javnosti, a Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima.  Nakon toga provedena je detaljna istraga te je saslušano više svjedoka, izvršeno  niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

S druge strane, iz Tužilaštva BiH tvrde da je Alešević tražio od glavnog tužitelja da prema njemu ne preduzima kazneno gonjenje (imunitet). 

"Navedeni zahtjev je odbijen. Protiv navedene odluke isti je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbačena", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar