Majke Srebrenice pisale CIK-u: Poništite izbore!

Majke Srebrenice pisale CIK-u: Poništite izbore!

Majke Srebrenice uputile su danas pismo Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), tražeći da, kao su navele, ponište i ponove "nepravedne izbore 2020. godine u Srebrenici ".

"To vas molimo kao ljude i kao roditelje", navodi se u pismu kojeg potpisuju čelnice udruženja koje okupljaju srebreničke majke, među kojima su Hajra Ćatić, Faila Efendić, Šuhra Sinanović i Munira Subašić.

Pismo dolazi neposredno nakon izbijanja velike afere i sumnji u izborne prevare u Srebrenici, zbog čega su jučer uhapšeni čelnik lokalnog SDP-a Bego Bektić i njegovi saradnici.

Betkić, koji je osumnjičen da je radio prljave poslove za SNSD-ovog kandidata Mladena Grujčića, u međuvremenu je isključen iz SDP-a, a lokalna partijska organizacija raspuštena.

Kako su navele u pismu, "majke Srebrenice više od 25 godina se borimo za istinu, pravdu i povjerenje".

"U ovih više od 25 godina naše borbe odgajali smo djecu čiji su roditelji ubijeni u genocidu u

Srebrenici. Ponosne smo da niti jedno dijete nema mržnje, nije izvršilo niti jednu osvetu i pored činjenice da su svojim očima gledali ubijanje roditelja, zato jesu, uz našu podršku, završili fakultete i danas su uspješni u svojim oblastima", navele su majke Srebrenice.

 Zamolile su CIK da njihov trud ne bude uzaludan.

"Da naša djeca izgube povjerenje koje smo gradili. Gradili smo ga na istini, pravdi i povjerenju. Istina pravda i povjerenje, počinju sa osnovnim ljudskim pravima, među koje spadaju i izbori, odnosno pravo da biraš i budeš biran. Pravo nas, ali i naše djece da budemo birani i da biramo nije ostvareno, nije pravedno", zaključile su majke Srebrenice.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar