Dan državnosti obilježen u Nevesinju

Dan državnosti obilježen u Nevesinju

Piše: Hasan Eminovć

Dan državnosti Bosne i Hercegovine danas je obilježen i u Nevesinju. Delegacije pravnih subjekata koje okupljaju Bošnjake Nevesinja učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježje u selu Kljuna odale su počast civilnim žrtvama rata i poginulim borcima A R BiH, koji su dali svoje živote za odbranu i očuvanje kontinuiteta države Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položile delegacije Udruženja „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“, Patriotske lige Nevesinje, OO SDA Nevesinje i regionalnog odbora SDA za Istočnu Hercegovinu.

Kratkim obraćanjem na važnost očuvanja kontinuiteta bosanskohercegovačke držvatovornosti ukazao je Šerif Bojčić.

Prisutne je podsjetio na najvažnije historijske prekretnice, od vremena srednjovjekovnih bosanskih kraljeva do savremenog doba, posebno akcentirajući zaključke Rezolucije ZAVNOBIH-a da je Bosna i Hercegovina država u kojoj mora biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih njenih naroda i građana.

„U ratu se država rušila, a u miru se izgrađuje. Na nama je da govorimo istinu i gradimo državu Bosnu i Hercegovinu. Država danas ovdje funkcioniše. Gdje god imate stećke i ovakva spomen obilježja, a imamo ih po cijeloj Bosni i Hercegovini, niko nema pravo govoriti da mu je Bosna i Hercegovina samo rodno mjesto“, kazao je Bojčić.

Još jednom uputio je apel svim raseljenim Bošnjacima da se dosljedno i dostojanstveno vraćaju rodnom zavičaju. Na kraju obraćanja javno je odao priznanje političkim aktivistima koji su na proteklim lokalnim izborima uložili maksimum da u Skupštinu Opštine Nevesinje ponovo uđe predstavnik Bošnjaka, čime bi praktično postali i politički faktor u ovom gradu. svih njenih naroda olaganjem cvijeća na spomen obilježju Poštujući mjere zaštite od Covid-19 danas je u Nevesinju, posjetom Spomen obilježju u Kljunima, obilježen Dan državnosti Bosne i Hercrgovine.

Proučena je Fatiha, položeno cvijece i odata počast svim onim koji su dali zivot za odbranu i očuvanje kontinuiteta države Bosne i Hercegovine. A o kontinuitetu države i značaju 25.novembra prisutnima je govorio predsjednik Udruzenja povratkom za Bosnu i Hercegovinu, prof. Šerif Bojičic. Na taj način je Dan drzavnosti obilježen i u manjem BH entitetu.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar