Internet platforme u službi hibridnog rata

Početkom novembra mjeseca objavljena je vijest da je hakerska grupa „Clash Hackers“ napala rusku online platformu „News-Front“ zbog ruskog uticaja na dešavanja na Bliskom istoku. U mnoštvu informacija sličnog karaktera vjerovatno bi ovakva vijest ostala nezapažena da se ne radi o dobro poznatoj ruskoj on line platformi koja je distributor „fake news“ sadržaja u velikom obimu. Shodno ustaljenoj praksi objave ne istinitog sadržaja i propagande, ova platforma je bila blokirana od strane mnogih on line pretraživača kao i od strane fejsbuka, tvitera i drugih. Ko i šta je „News-Front“?

Osnivač navdene platforme je ruska služba sigurnosti (FSB). Osnovana je u novembru 2014. godine sa zadatkom navodnog objektivnog informisanja iz istočne Ukrajine o događajima u koje je Rusija sa svojim sigurnosnim službama duboko invlovirana. Vijesti se objavljuju na više jezika , ruski, engleski, srpski, njemački…

Ono što je karakteristično da vijesti nisu iste na svakom jeziku nego se ciljano objavljuju za državu ili region zavisno koji se jezik koristi u navedenim regijama. Na primjer, za njemačko govorno područje ciljane vijesti su vezane za prekomjerno useljavanje migranata, kulturološke razlike i probleme sa kojima se suočava domicilno stanovništvo zbog sve većeg priliva migranata, vijesti vezane za ponovno oživljavanja nacizma i slično. U sklopu objavljenih vijesti nerijetko se koriste fake slike iz drugih dijelova svijeta koje se preuzimaju iz otvorenih on line izvora i sa promjenom naslova postaju slike iz ciljanog područja.

Ovakvo dezavuisanje javnosti se u modernom svijetu naziva hibridni rat. Rusi su posebno intezivirali ovakvo djelovanje posljednjih 20 godina otvaranjem niza televizijskih kanala na engleskom jeziku od kojih je najpoznatiji „Russia Today“, zatim su tu on line platforme kao efikasan način komunikacije koji je prije svega jako jeftin i brz. Propagandom pokušavaju sebi otvoriti i stvoriti pogodan prostor za plasiranje „njihove istine“ o aktuelnoj tematici. Jedan od najboljih primjera je slika izbjeglica iz Sirije koje pokušavaju preći Grčko-Makedonsku granicu 2016.godine.

Prvo je „News-Front“ objavio članak da hiljade Albanaca sa Kosova i iz Albanije na granici sa Srbijom pokušavaju ilegalno ući i zaputiti se prema EU. Cilj ovakve infromacije sa slikom je bio da se Srbija prikaže kao prvi bedem i glavni zaštitnik evropskih vrijednosti od najezde islamskih migranata sa Kosova i Albanije. Ova vijest je objavljena 2018.godine, dvije godine nakon nastanka autentične fotografije. Ista ova fotografija je objavljena na stranicama „News-Fronta“ na španskom jeziku sa naslovom kako migranti probijaju postavljene barikade u Maroku kako bi se zaputili u Španiju.

U današnje vrijeme običnom čitaocu je jako teško razlučiti stvarnu razliku između propagande i istine. Mnogo je portala koji donose svoje istine, odnosno istine onih koji ih finansiraju. Ako se uzme u obzir da sigurnosne službe kao što je FSB osinvaju ovakve portale sa ciljem „istinitog“ informisanja onda je cilj i svrha sasvim drugačija. „News-Front“ je samo jedan od mnogih alata za realizaciju ciljeva ruske vanjske politike, njene borbe za dominacijom na određenim prostorima kao što je Balkan i istočna Evropa, očuvanje dominacije u zemljama bivšeg SSSR-a i pokušaji upravljanja određenim procesima u zemljama zapadne hemisfere, najbolji primjer za ovu su američki izbori 2016.godine.

Na upozorenja zvaničnog zapada Rusija uobičajeno negira bilo kakvu povezanost sa aktivnostima hibridnog rata i nastavlja svoje djelovanje kako bi vratila nekadašnju poziciju globalnog igrača jer u trenutnom svjetskom poretku nema ulogu koju je imala, tako da se mnogi politički i ekonomski procesi odvijaju bez nekog njenog značajnijeg uticaja. Posebno je izražena ruska osjetljivost na poremećaje  naftnog tržišta jer su osnovna poluga ruskog budžeta prihodi od nafte i plina.

Kako bi se preduprijedlile aktivnosti koje za potrebe FSB-a obavlja „News-Front“ i slične on line platforme, neophodno je pravovremeno ukazivanje i etiketiranje takvih platformi sa jasnom dinstikcijom vijesti koje se objavljuju. Javnost nije dovoljno i kvalitetno upoznata tako da je jako plodno tlo za širenje dezinformacija različitog karaktera. Posebno je to značajno za geografska područja visokih nacionalnih i etničkih tenzija, mada i globalna situacija sa COVID-19 takođe negativno utiče i otvara mnogo prostora za dezinformacije.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar