Zašto Europol upozorava da je Evropa ‘inficirana’ kriminalom?

Zašto Europol upozorava da je Evropa ‘inficirana’ kriminalom?

Pod okriljem pandemije izazvane korona virusom kriminalci su vidjeli priliku za varanje ljudi prodajom falsifikovanih materijala povezanih sa zaštitom od COVID-19, produblivanjem aktivnosti vezanih za cyberkriminal, te ciljanjem djece putem interneta i starijih osoba putem telefona, a takođe se bilježi i porast terorističkih aktivnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

I dok je pandemija ponajviše globalna zdravstvena kriza, pokazalo se da ima značajan, i moguće dugotrajan uticaj na djelovanje orgnizovanog kriminala i terorizma širom Evrope, kako pokazuje novembarski izvještaj Europola - Kako je kriminal povezan sa COVID-19 inficirao Evropu u 2020.

"Gledajući unazad u posljednjih osam mjeseci možemo pratiti tragove kako su kriminalci iskoristili nesigurnosti i promjene za stvaranje prilika za napade na pojedince, javni sektor i biznis. Nažalost, nesigurnosti zbog razvoja pandemije i njen uticaj na svakodnevni život biće prisutni još najmanje nekoliko mjeseci", rekla je Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola osvrćući se na izazove koje je pandemija postavila pred sigurnosne agencije.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar