Erdogan smijenio direktora Centralne banke zbog pada lire

Erdogan smijenio direktora Centralne banke zbog pada lire

Turski ppredsjednik Recep Tayyip Erdogan smijenio je u subotu direktora Centralne banke Turske Murata Uysala zbog visoke inflacije i rekordno niske vrijednosti lire.

Bivši ministar finansija Naci Agbal zamijenit će Uysala, prema uredbi predsjednika objavljenoj u Službenom glasniku, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Odluka je donijeta nakon što je lira izgubila skoro trećinu vrijednosti od početka godine - u petak je prema američkom dolaru dostigla rekordnih 8,58, a godišnja inflacija iznosila 11,89 posto.

Uysal je imenovan za predsjednika Centralne banke u julu 2019. godine, nakon što njegov prethodnik nije uspio smanjiti kamate da bi podstakao ekonomiju.

Erdogan je pozvao na smanjenje kamatnih stopa, pobijajući ustaljenu ekonomsku teoriju da visoke stope mogu obuzdati inflaciju.

Smatra da padom kamatnih stopa pada i inflacija.

Prošlog vikenda opisao je kamate, devizni kurs i inflaciju kao "đavolski trougao".

Erdogan i turski ministar finansija, njegov zet Berat Albayrak, često su za ekonomske probleme s kojima se suočava Turska krivili strane sile.

Agbal je imenovan sa svog prethodnog mjesta za šefa predsjedničke direkcije za strategiju i budžet.

Bio je ministar finansija od 2015. do 2018. godine.

Njegova nova uloga dolazi dok se Turska plaši pogoršanja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama ukoliko demokratski kandidat Joe Biden pobijedi u predsjedničkoj utrci.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar