Joe Biden se nastoji približiti američkim muslimanima

Joe Biden se nastoji približiti američkim muslimanima

Mnogi američki muslimani ostali su iznenađeni prije nekoliko dana kada su u ranim jutarnjim satima ugledali zajedničku fotografiju demokratskog kandidata Joea Bidena i njegove zamjenice senatorke Kamale Harris na kojoj su bili ispisani kur'anski ajeti: "Zaista, s teškoćama dolazi olakšanje", na njihovim nalozima na društvenim mrežama, poput Twittera, Facebooka i drugih, prenosi Al Jazeera Balkans.

Bidenov novi potez usmjeren na dobivanje naklonosti muslimanskih glasača došao je manje od dvije sedmice prije izbora zakazanih za 3. novembar, kako bi se osiguralo da muslimani glasaju za demokratskog kandidata na skorim izborima.

To je posebno značajno za neke neodlučne države, u kojima glas pripadnika muslimanske zajednice može igrati važnu ulogu u određivanju izbornih rezultata.

Broj muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama ne može se sa sigurnošću odrediti i nije poznato koliko njih ima pravo glasa, budući da američki zakoni zabranjuju prikupljanje podataka o vjerskoj pripadnosti u zvaničnom popisu stanovništva

Podrška onima koji su pretrpjeli zlostavljanje i rasizam

Međutim, procjene stručnjaka pokazuju da muslimani čine između 1,0 i 2,0 posto ukupne populacije Sjedinjenih Američkih Država od oko 330 miliona stanovnika.

Procjenjuje se da je to između 3,3 i 6,6 miliona ljudi, a rasprostranjeni su u svim američkim državama.

Dok predsjednik SAD-a Donald Trump ne troši vrijeme i ne ulaže nikakve napore kako bi se približio muslimanskim glasačima, Biden se više puta pokušavao približiti ovoj zajednici.

Obećao je da će podržati muslimane, koji su "pretrpjeli zlostavljanje i rasizam unatoč doprinosu koji su dali američkom društvu, te da će ukinuti zabranu putovanja koju je Trumpova administracija nametnula muslimanima čim je došao na vlast", kako je navedeno na web stranici Bidenove kampanje.

Mohsen al-Rifai, muslimanski glasač iz New Jerseyja i vlasnik restorana koji poslužuje halal hranu, za Al Jazeeru je rekao da više voli Bidena.

"Biden nema prošlost uznemiravanja muslimana, što je potpunoj suprotnosti s onim što smo vidjeli od Trumpa", kazao je Al-Rifai.

Prije nekoliko dana, u videoporuci organizacije Muslimanski advokati, koja se zalaže za građanska prava i odbranu muslimana, Biden je rekao: "Kao predsjednik, sarađivat ću s vama kako bi se otrov mržnje iskorijenio iz našeg društva, odat ću priznanje vašem doprinosu i tražiti vaše ideje."

Naglasio je da će muslimane uključiti u svoju administraciju i kazao: "Moja administracija će izgledati poput Amerike, jer će predstavljati i služiti američkim muslimanima na svim nivoima."

Demokratski kandidat je, također, obećao da će ukinuti "zabranu ulaska državljanima muslimanskih zemalja, koju je nametnuo Trump" čim je došao na vlast, ako bude izabran za predsjednika SAD-a.

'Ko od vas vidi neko loše djelo...'

Biden je ponovio pozitivne riječi o muslimanima u događaju koji je prije nekoliko sedmica organizirala Emgage Action, organizacija koja djeluje na polju političkih prava muslimana, tokom virtualne konferencije nazvane "Milion muslimanskih glasova", u kojoj je sudjelovalo više od 3.000 američkih muslimana.

Biden je učešćem napravio presedan u američkoj historiji, kao prvi predsjednički kandidat koji se obratio organizacijama američkih muslimana neposredno prije održavanja predsjedničkih izbora.

Nikada se ranije nije desilo da jedan predsjednički kandidat, iz Republikanske ili iz Demokratske stranke, razgovara s njima u ovom poodmaklom dijelu kampanje.

Biden je ranije, prije objavljivanja zajedničke fotografije s Kamalom Harris na kojoj je ispisan kur'anski ajet, pred organizacijom Emgage počeo govor podsjećanjem na riječi poslanika Muhammeda, neka je na njega Božiji mir i blagoslov, koji je rekao: "Ko od vas vidi neko loše djelo, neka ga promijeni."

Pohvalio je učenje Poslanika i ponovio da će angažirati američke muslimane u svom predsjedničkom timu.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar