Umro Amfilohije Radović - podstrekač ratova i prijatelj ratnih zločinaca

Umro Amfilohije Radović - podstrekač ratova i prijatelj ratnih zločinaca

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije (83) umro je petak od posljedica koronavirusa.

Kako je priopćila Mitropolija crnogorsko-primorska, mitropolit je umro jutros u Kliničkom centru Crne Gore.

Mitropolitu Amfilohiju potvrđen je koronavirus 6. oktobra, kada je i primljen u bolnicu. Njegovo zdravstveno stanje se popravilo, a test napravljen 20. listopada pokazao da je negativan na covid-19.

Međutim, kako je saopćeno, stanje mu se naglo se pogoršalo u nedjelju kada je primijećeno otežano disanje.

Pojedini mediji u Srbiji sinoć su objavili da je Amfilohije preminuo, nakon čega su se bili oglasili liječnici Kliničkog centra koji su priopćili da je stanje mitropolitaa teško, ali da je i dalje živ.

Amfilohije je bio dugogodišnji mitropolit crnogorsko-primorski, a ranije i episkop banatski (1985. - 1990).

Bio je drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC-a, odmah nakon patrijarha srpskog Irineja.

Tokom 2020. godine predvodio je masovne prosvjede protiv zakona o slobodi vjeroispovjesti, za koji je SPC tvrdila da je „paravan za otimanje njene imovine“.

Pod njegovim utjecajem uoči parlamentarnih izbora formirana je prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“, na čije je čelo, na inzistiranje Amfilohija došao aktualni mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas sućut patrijarhu SPC Irineju, srpskom narodu, posebno u Crnoj Gori zbog smrti mitropolita Amfilohija, prenose srpske Novosti.

- Volio bih da je vijest netočna. Vidio sam da se u 8.20 upokojio. Sve se dalje nadam da ta vijest nije točna. Ako je točna, izražavam sućut patrijarhu i srpskom narodu - rekao je u izjavi novinarima.

Podsjetimo, Radović je poznati podsrekač ratova devedesetih i prijatelj brojnih kasnijih ratnih zločinaca. Svojim nastupima često je legitimirao ratne zločine. Genocid u Srebrenici nazivao je osvetom, te priznavao kako je nudio skrovište zločincu Radovanu Karadžiću dok se skrivao. 

Ostat će upamćen kao crkveni velikodostojnik koji je muslimane nazivao "lažnim ljudima". 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar