Region: Kako je Zdravko Krivokapić "preko noći" postao izdajnik u Srbiji

Region: Kako je Zdravko Krivokapić "preko noći" postao izdajnik u Srbiji

Piše: Nenad Kulačin

Oduševljenje pobedom opozicije u Crnoj Gori naglo je splasnulo u Beogradu kada je iz redova pobednika izbora jasno i glasno saopšteno da Crna Gora ostaje verna međunarodno potpisanim obavezama, koje podrazumevaju privrženost NATO-u, evropskim integracijama, kao i činjenici da zvanična Podgorica neće povući priznanje Kosova. Izjava kojom je mandatar Zdravko Krivokapić stavio u isti kontekst predsednika Srbije i predsednika Crne Gore tek je pokrenulo lavinu u srpskim medijima pod kontrolom vlasti.

Euforija i razočarenje

Ove reči su pogodile svakoga, uključujući i vlast, ko u Srbiji na Crnu Goru gleda kao na neku vrstu svoje pokrajine. Ideje tipa da će se Crna Gora ponovo ujediniti sa Srbijom i poništiti priznanje Kosova bile su nerealne koliko i njihovo oduševljenje zbog poraza Mila Đukanovića. Malo je bilo potrebno da se euforija pretvori u razočaranje. Mediji tu igraju veliku ulogu i već Krvokapiću dodelju epitet da je veći i gori izdajnik od Đukanovića i slične neprimerene izraze, piše Al Jazeera Balkans.

Informacija da je nova crnogorska vlast, pri tom da još nije ni formirana, mogla da padne u ponor zbog nečije bolesne ambicije da se dodvori Aleksandru Vučiću, toliko je apsurdna da to prevazilazi svaku zdravu logiku. A najgore je što je ta informacija tačna. Pri tom, oni crnogorski političari koji najzaslužnijeg za Đukanovićev poraz vide u Vučiću insistiraju da se Krivokapić izvini Vučiću zbog dovođenja u istu rečenicu sa aktuelnim predsednikom Crne Gore. U stvarnosti se, međutim, vodi opasna borba za ministarske funkcije i uticaj sa strane.

'Ili si s nama, ili protiv nas'

Krivokapić nije kriv, gledano sa strane, apsolutno ništa. Kriv je, možda, samo što je pobedio Đukanovića. On je samo glasno rekao ono što ogroman deo ljudi u Srbiji i Crnoj Gori misli, a to je da su dva predsednika, ovako ili onako, povezani. Godinama unazad se Vučić hvali fenomenalnim odnosima sa Đukanovićem. Nije ga, doduše, nazvao bratom, kao kineskog kolegu Si Jinpinga, ali je sa posebnom strašću isticao činjenicu da odnosi između Srbije i Crne Gore nikada nisu bili bolji. U prilog ovoj tvrdnji ide čuvena fotografija koja je nastala početkom Vučićeve vlasti, na kojoj su se na jednom kanabetu našli Vučić i Đukanović, a između njih sada već čuveni Mohamed Dahlan. Malo ko zna ko je on, u stvari, i šta radi na Balkanu, ali njegovo ime se povezuje sa izvozom oružja i pojedinim biznisima u regionu. Dahlan je 2012. godine dobio crnogorsko državljanstvo, sigurno ne na lepe oči. Već naredne godine dobija i pasoš Srbije. Navodno je Đukanović upoznao Dahlana sa Vučićem.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar