Parlament Bahreina pozvao vladu da se konsultuje u vezi sa sporazumom s Izraelom

Parlament Bahreina pozvao vladu da se konsultuje u vezi sa sporazumom s Izraelom

Parlament Bahreina pozvao je vladu te zemlje da se konsultuje sa zakonodavnom vlašću u vezi sa sporazumom o normalizaciji s Izraelom.

Bahrein i Izrael su u petak potvrdili postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između dviju zemalja uz posredovanje SAD-a, prenosi Fena.

Oba doma Parlamenta Bahreina pozvala su Vladu da se konsultuje sa zakonodavnom vlašću u vezi sa svim budućim koracima u tom pogledu, javlja Anadolija.

Parlament je ipak pozdravio sporazum o normalizaciji, napominjući da "služi sigurnosti i stabilnosti regije".

Najveća opoziciona grupa u Bahreinu, Nacionalno islamsko društvo Al-Wefaq, osudila je sporazum o normalizaciji, naglasivši da bahreinski režim nema legitimitet za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak da je nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) još jedna zaljevska država, Bahrein, postigla sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Bahrein je četvrta arapska država koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.) te Ujedinjeni Arapski Emirati u augustu.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar