Čović i slavlje propale tzv. Herceg Bosne utemeljene na zločinu i UZP-u

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je danas u Mostaru da je veoma značajno istaknuti historijski značaj utemeljenja hrvatske zajednice, pa Hrvatske Republike Herceg Bosne za osiguranje jednakopravnosti Hrvata u BiH. Riječ je o paradržavnoj tvorevini presuđenoj u Haškom tribunalu. 

Sve je to utemeljno na zločinu i udruženom zločinačkom poduhvatu, prenosi NAP.

Haški sud osudio je pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne zbog UZP-a na ukupno 111 godina zatvora. Uz Jadranka Prlića osuđeni su Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Milivoj Petković, Berislav Pušić i Slobodan Praljak koji je pri izricanju presude izvršio samoubistvo.

Imao je Čović u prošlosti niz govora i izjava koje su potvrđivale da je kopletna njegova politika nastala i zakovana na zločinu i UZP-u.

On je čak kazao da "održivost BiH zavisi i od najmanje brojnog naroda."

Čović je kazao da rušenje Starog mosta nije zločinački čin već da je bio legalan vojni čin.

Prvi čovjek HDZ-a vrlo svjesno optužuje svoje političke protivnike za nastavak politike etničkog čišćenja, iako se većina političkih analitičara i predstavnika međunarodne zajednice u BiH slažu u ocjeni da je upravo ono što Dragan Čović traži da mu se osigura kroz Izborni zakon BiH samo završetak i legalizacija etničkog čišćenja započetekog prije skoro 30 godina.

Uvijek je dobro prisjetiti se takve politike i šta je ona sve loše donijela građanima ove zemlje.

Prije nešto više od 25 godina formirana je Hrvatska Republika Herceg – Bosna, koja je izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg – Bosne utemeljene 18. novembra 1991. godine.
Čelnici HDZ BiH i malih stranaka okupljenih oko ove stranke okupljenih u HNS predvođenih liderom ovog projekta Draganom Čovićem obilježavaju godišnji tzv. Herceg – Bosne predstavljajući je voljom hrvatskog naroda za slobodnim životom unutar BiH.

Daleko je to od slobode, a još više od demokratskih principa i evropskih vrijednosti. I bit će tako sve dok se ne prizna Haška presuda, onda možemo govoriti o slobodi.
Nisu zaboravljeni, niti će ikada biti najveći simboli propale 'državice', brojni logori među kojima su Dretelj, Heliodrom, Gabela... Logor Heliodrom se nalazio kraj Rodoča, južno od Mostara, koji je ranije korišten samo kao heliodrom HVO-a čija su helikopterska skladišta i garaže prenamijenjena u zatvoreničke ćelije. 

Pripadnici HVO-a su počeli držati bošnjačke muškarce u logoru od 1993. do polovine 1994. Broj zarobljenika bio je otprilike oko 1.800 u maju 1993., da bi u junu spao na oko 500.

Zatvorenici su bili psihički i fizički maltretirani. U najtežim slučajevima, prisiljeni su hodati ispred snaga HVO-a kao ljudski štit. Stražari su ih tukli, posebno ako bi HVO gubio na ratištu. Pojedini su zatvorenici vođeni na prisilni rad, kao što je kopanje rovova ili gradnja vojnih utvrda, ali i skupljanje tijela mrtvih HVO vojnika.
I tako bismo se mogli sjećati godinama. 

Čović ističe danas važnost postojanaj HZHB-a.

"Jednako je danas važno naglasiti značaj Hrvatske Republike Herceg Bosne, institucija, izvršne i zakonodavne vlasti, političke, ali i one vojne HVO-a u domovinskom ratu, za današnji naš pristup, osiguravanja jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", kazao je Čović.

Upravu je svakako, nema ravnopravnosti za one koji su presuđeni za užase, a ne priznaju ih! Nema ravopravnosti za one koji i danas rade s neprijateljima ove zmlje priželjkujući disoluciju Bosne za  rad parčeta neba gdje bi Čović suvereno vladao i bio nadmoćan, ne ravnopravan drugima. Zato je HZHB i nastala, stari dio ekipe presuđen je u Hagu, drugi čeka optužnice! 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar