"Oslobođenje": Gordana Tadić je varala državu na naknadi za smještaj?!

"Oslobođenje": Gordana Tadić je varala državu na naknadi za smještaj?!

Piše: Avdo Avdić (Oslobođenje)

Neko će reći: kradu se milioni, diže se frka zbog koje hiljade; drugi će uzvratiti - borba protiv korupcije kreće malim koracima. I svi će biti u pravu, no tekst koji slijedi ima i svoju treću dimenziju: s prstima u medu uhvaćena je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, ona koja bi trebala povesti bitku protiv korupcije. A evo kako to izgleda na vrhu.

Uz napomenu: prema Zakonu o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH, osnovna plaća glavnog državnog tužioca je 4.400 KM. “Počevši od godine koja uslijedi nakon godine u kojoj prosječna mjesečna neto plaća u Bosni i Hercegovini izračunata za kalendarsku godinu prvi put dostigne ili pređe iznos od 800 KM, osnovna mjesečna plaća sudija i tužilaca će se godišnje korigovati za procenat povećanja prosječne mjesečne neto plaće u BiH”, navedeno je u članu 6. ovog zakona.

S obzirom na to da je prosječna plaća na nivou BiH za maj 2020. godine iznosila 940 KM, znači da je došlo do povećanja plaća nosiocima pravosudnih funkcija, tako da plaća glavne državne tužiteljice Tadić iznosi oko 5.000 KM. Odlukom Ustavnog suda BiH od 28. 3. 2014. odredbe Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH proglašene su neustavnim, jer nisu dopuštale nosiocima pravosudnih funkcija pravo na naknade za odvojeni život, smještaj, prevoz i topli obrok.

 Kako Parlamentarna skupština BiH ove diskriminatorske odredbe u propisanom roku nije stavila van snage, Ustavni sud BiH je donio Rješenje kojim je, faktički, te odredbe stavio van snage. Rješenje je doneseno 14. maja 2015. Samo 17 dana kasnije, Gordana Tadić je potpisala ugovor s Milanom Milidragom od kojeg je iznajmila stan koji se nalazi na istoj adresi i na istom spratu na kojem se nalazi stan u kojem je do tada živjela, a koji je uknjižen na njenog sina Tomislava. I krenula u akciju da od države BiH naplati najam za stan.

“Podstanara nije bilo. Niko nije živio u stanu kada sam ga ja kupio”, objašnjava Amel Đogić, Sarajlija koji je u oktobru 2019. godine kupio stan od Milana Milidraga na adresi Gradačačka 29 u sarajevskom naselju Otoka.

Tih 25 kvadrata stambenog prostora i mjesecima prije nego što je Đogić postao novi vlasnik stana bilo je prazno. Računi za struju izdati na ime Milan Milidrag dokaz su da nijedan kilovat nije potrošen od januara 2019. do januara 2020. godine.

Računi za struju

Ali tu suštinsku prazninu formalno je popunila glavna državna tužiteljica Gordana Tadić. Ona je u svojoj tužbi protiv države Bosne i Hercegovine, podnesenoj 13. marta 2019. godine, navela da je od 1. aprila 2016., pa sve do 28. februara 2019. godine bila podstanar u stanu Milana Milidraga u Gradačačkoj ulici na broju 29.

Kao dokaz da je živjela u tom stanu od 25 kvadrata, glavna državna tužiteljica je priložila Ugovor o zakupu stana potpisan 1. juna 2015.

Sud BiH je u decembru 2019. godine presudio da država BiH Gordani Tadić, pored ostalih troškova, isplati i 5.250 KM za troškove smještaja u toku rada. Računi za struju, pak, dokazuju da Gordana Tadić, iako je naplatila, u februaru 2019. godine sigurno nije živjela u tom stanu, jer je potrošnja električne energije bila – nula.

No, tu ne prestaje priča. Ohrabrena prvom presudom, Gordana Tadić, zajedno s kolegom, državnim tužiteljem Kasimom Halilčevićem, 31. decembra 2019. godine, putem advokata Senada Pizovića, ponovo tuži državu Bosnu i Hercegovinu. Novom tužbom glavna državna tužiteljica traži da joj se nadoknade troškovi odvojenog života i smještaja od 1. marta 2019. do 31. 12. 2019. godine. Ponovo, uz tužbu, prilaže Ugovor o zakupu stana potpisan 1. juna 2015. godine sa Milanom Milidragom.

Da bi bila sigurna u ishod presude, u februaru 2020. godine angažuje i vještaka Elmedina Mansu kako bi dokazala da je imala pravo, između ostalog, i na troškove smještaja. Nadalje, na pripremnom ročištu u Sudu BiH održanom 11. februara 2020. godine Gordana Tadić ostaje pri zahtjevu da joj se isplate troškovi smještaja od marta 2019. do januara 2020. godine i to po osnovu Ugovora o zakupu stana sa Milidrag Milanom.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar