Zašto je imamima zasmetao tekst iz magazina Stav?

Zašto je imamima zasmetao tekst iz magazina Stav?

“Kaže meni jedan hodža: Znaš li ti hodžinsku dovu? Rekoh mu da sam svašta čuo, ali to nisam. Veli on da ta dova ide ovako: ‘Kuću prodaj, pare hodži podaj, a hodža će dovu da ti praviš novu.’ Na sreću, nama je Allah poslao Ammara koji nije takav, vrijednog i dobrog momka”, priča Mehmed.

Ovo je dio teksta iz sarajevskog magazina "Stav" koji je izazvao reakciju Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Ovo udruženje najoštrije osuđuje neprikladno spominjanje imama u tekstu pod naslovom „Kula-grad kod Zvornika: Dva života džamije s pet munara“ objavljenog u sedmičnom časopisu Stav od 23. jula 2020. godine, saopćeno je iz Rijaseta.

"Osuđujemo grubi atak na čast i ugled naših imama, te njihovo spominjanje u kontekstu onih koji ne vole raditi. Posebno nas žalosti činjenica da se na ovakav način o imamima govori u tekstu o povratnicima. Podsjećamo da su upravo naši čestiti imami bili među prvima, a ponekad i prvi povratnici u agresijom i genocidom razrušena mjesta. U tim danima, punim neizvjesnosti i straha, često su bili jedini koji su boravili među povratnicima i pružali im podršku i pomoć. Zajedno sa svojim narodom čistili su zgarišta i ponovo izgrađivali život u mahalama, selima i gradovima. 

Također je u najmanju ruku neukusno pa i blasfemično ismijavanje sa dovom koja se prenosi u tekstu a kojom se u maniru najprizemnije propagande i stereotipa portretiraju imami i njihovo časno pozvanje u historiji islama i našeg naroda. 

Nedopustivo je i neprihvatljivo naše imame dovoditi u kontekst u kojem su predstavljeni u ovom tekstu, te ovom prilikom pozivamo na poštivanje ljudskog dostojanstva svih ljudi.

Udruženje ilmijje je bilo i bit će uz svoje članove, naše čestite i vrijedne imame, te nećemo nijemo posmatrati atak na njih, njihovu čast i ugled na bilo kojem mediju", saopćeno je danas iz Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kompletan tekst iz Stava pročitajte OVDJE.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar