Prvi imam džamije Aja Sofije je potomak Bošnjaka iz Nevesinja

Prvi imam džamije Aja Sofije je potomak Bošnjaka iz Nevesinja

Piše: Hasan Eminović

Vijest da je kura hafiz Ferruh Muštuer imenovan za prvog imama džamije Aja Sofije među bosanskohercegovačkim muslimanima dočekana je sa velikim simpatijama, jer su njegovi preci, kako javljaju mediji, Bošnjaci. Mnogo više od oduševljenja ovu vijest doživjeli su Bošnjaci u Kutahiji gdje je Ferruh rođen, piše Preporod.info.

- Cijela Kutahija je ushićena, pogotovo su na njega ponosni Bošnjaci. Njegovo imenovanje imamom džamije Aja Sofija za njih je od nesagledivog značaja. Svi ga poznaju i njime se ponose. Pogotovo od 2015. kada je osvojio prvo mjesto na svjetskom takmičenju učača Kur'ana - priča nam njegov blizak rođak Rahmi Yordem. „Rahmi je na našem Ramo“, pojašnjava nam i dodaje da je porijeklom Čengić.

- Pravi Čengić iz Taslidže - tvrdi kategorično. Pitali smo ga za porijeklo hafiza Ferruha. Njegovi preci potječu iz Nevesinja. Vjerovatno su se na prezivali Muštovići, pretpostavlja Yordem. No nije siguran. Za svog rođaka, hafiza Ferruha, prvog imama Aja Sofije kaže da je više puta boravio u Bosni i Hercegovini, da govori onaj naš starinski orginali bosanski jezik. Na poziv goraždanskog muftije Remzije ef. Pitića Ferruh je 2016. godine učestvovao na večeri Kur'ana u Kajseriji džamiji i kratko se obratio na bosanskom jeziku. Rođen je u selu Čajca (Čajdža) 16 kilometara udaljenom od Kutahije. U selu ima oko 100 domaćinstava i negdje oko 1 500 stanovnika. Osim njega u ovom selu rođeno je još pet mladih hafiza. Za neprikosnoveni autoritet u učenju Kur'ana smatraju Šaćira Erdogana (također Bošnjak) iz susjednog sela Parmakogren. Ferruh je još kao dijete privlačio pažnju slušalaca svojim melodičnim učenjem Kur'ana. U emisijama turske televizije ističe da uči dove da i njegova djeca budu hafizi. I Kutahija je pogođena pandemijom korona virusa. Kako tamošnji mediji javljaju vrhunac pandemije očekuje uskoro pa su svi stanovnici pozvani da se pridržavaju propisanih zdravstvenih mjera. Međutim, euforiju i emocije zbog imenovanja hafiza Ferruha za imama džamije Aja Sofije iskazali su putem društvenih mreža. - Svi ga vole. Ovo je veliki uspjeh za sve nas - ističe Rahmi.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar