Htio podmetnuti kolegi |Priča o trovanju gradonačelnika Praga posljedica sukoba u ruskoj ambasadi!

Piše: Bosnian News Service

Priča koju su nedavno objavili češki mediji o tome da je u Prag navodno upućen ruski agent u namjeri da gradonačelnika tog grada Zdenka Hriba otruje ricinom dobila je dramatičan i sasvim neočekivan preokret.

Podsjetimo, navodnu zavjeru su otkrile češke obavještajne službe, koje su od tada Hriba stavile pod pojačanu zaštitu.

Otrov u koferu

Magazin Repsekt je u aprilu ove godine objavio da je osoba koja posjeduje ruske diplomatske dokumente i smrtonosni otrov ricin u koferu, doputovala u aprilu ove godine u Prag. Osim njega, atentator je navodno trebao otrovati još dva praška zvaničnika "koji su poduzeli akcije koje su naljutile Kremlj".

Zdenko H.jpg - Htio podmetnuti kolegi |Priča o trovanju gradonačelnika Praga posljedica sukoba u ruskoj ambasadi!

Zdenko Hriba

Štaviše, i maju ove godine češki mediji identificirali ruskog diplomatu koji je ušao u zemlju s kovčegom u kojem se nalazio ricin kao 34-godišnjeg Andreja Končakova.

On je, navodno, dva mjeseca ranije sletio na praški aerodrom "Vaclav Havel" odakle je odmah prevezen u zgradu ruske ambasade koju se smatra centrom ruskih špijunskih aktivnosti u tom dijelu Evrope.

Končakov (34) je odlučno odbacio optužbe na njegov račun, rekavši da su se u koferu nalazili "dezinfekcijsko sredstvo i bombone"!? Tvrdio je da su optužbe na njegov račun "vjerovatno greška".

Međutim, cijela priča je stavljena u vrlo nezgodan kontekst. Naime, Česi su ušli u sukob sa zvaničnom Moskvom nakon što su u Pragu uklonili kip generala Ivana Koneva iz vremena SSSR-a, kako bi izgradili općenitiji spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata.

Kip maršala Ivana Konev, koji je vodio snage Crvene armije koja je oslobodila veći dio tadašnje Čehoslovačke i ušla u Prag 9. maja 1945., postavljen je 1980. godine. On je predmet rasprava još od pada komunizma 1989. zbog kasnije uloge Koneva u rušenju mađarskog ustanka 1956. godine, kao i u izgradnji Berlinskog zida 1961. godine. Iako u Koneva u Rusiji uveliko smatraju herojem, mnogi Česi u njemu vide simbol represije iz sovjetskog vremena.

No, to nije jedini razlog sukoba s Moskvom. Naime, vlasti Praga su u februaru ove godine trg na kojem se nalazi i ruska ambasada nazvale po Borisu Nemtsovu opozicionom lideru koji je ubijen u blizini Kremlja 2015. godine. To je dodatno isprovociralo vlast Vladimira Putina.

Hrib i Kolar su otvoreno govorili o oba slučaja, pa se vjeruovalo da su zbog toga došli pod udar Rusa.

andrei-konchakov.png - Htio podmetnuti kolegi |Priča o trovanju gradonačelnika Praga posljedica sukoba u ruskoj ambasadi!

Andreja Končakova

U međuvremenu, češko ministarstvo vanjskih poslova 5. juna je obavijestilo rusku ambasadu u Pragu o protjerivanju dva uposlenika ambasade. Češki premijer Andrej Babis prethodno je dvojicu diplomata proglasio personama non grata, što je Rusija osudila.

Mikhail Bryukhanov, šef agencije za međunarodnu saradnju ruskog ministarstva vanjskih poslova (Rossotrudnichestvo), rekao je da su obojica protjeranih diplomata bili njeni zaposlenici. Bryukhanov je rekao da je jedan od Andreja Konchakova, privremeni šef češke podružnice Rossotrudnichestvo, dok je drugi uposlenik identificiran samo kao Rybakov. Obojica su dobili nardbu da napuste Češku u roku 48 sati.  

Vlada Češke Republike smatraju da je priča o pokušaju trovanja bila obmana koja je nastala kao rezultat interesnih nesuglasica u ambasadi Rusije u Pragu!

Premijer Babis je citirao obavještajne informacije koje to potvrđuju.

 "Osim opterećivanja naših sigurnosnih snaga, (zaposleni) je prouzrokovao daljnje komplikacije u češko-ruskim odnosima i nanio štetu dobrom ugledu Ruske Federacije u Češkoj", rekao je Babis.

Konchakov i Rybakov su bili žestoki suparnici, te da su njihove nesuglasice dovele do plasiranja dezinformacija češkoj kontraobavještajnoj službi.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar