Kakva je uloga ruske propagande u masovnim neredima u Americi?

  • Zelimkhan Khongoshvili

Piše: Bosnia News Service

Ruska vlada provodi propagandu s ciljem da se sruše demokratske vrijednosti. Ovo stoji u rezoluciji Vanjskopolitičkog povjerenstva Evropskog parlamenta koja je usvojena još 2016. godine

Kao što već godinama nastoji "podijeliti Evropu, ojačati svoj utjecaj i stvoriti dojam po kojem postoje propale države u istočnom susjedstvu EU-a", Rusija koristi ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda tokom policijskog privođenja u Minneapolisu 25. maja kako bi poticala nemire u toj zemlji.

Na ovo upozoravaju i mediji i zvaničnici u Sjedinjenim Američkim Državama, dok navedeno Rusija odlučno negira.

Poznato je, a što je navedeno i u spomenutoj rezoluciji Evropskog parlamenta, da "ruska Vlada koristi na agresivan način širok spektar sredstava kao što su think-thank organizacije, višejezične televizijske emisije (primjerice Russia Today), pseudo-novinske agencije, socijalne medije i internet trolove kako bi izvršila napad na demokratske vrijednosti…".

Zelimkhan Khongoshvili - Kakva je uloga ruske propagande u masovnim neredima u Americi?

Kadirov i Putin

Sve to možemo vidjeti i na primjeru Floyda.

Činjenica je da su neredi u SAD-u potaknuti ubojstvom Georgea Floyda izazvali međunarodnu osudu rasizma i policijske brutalnosti u Americi Donalda Trumpa.

Ali dok se većina međunarodnih lidera poziva na mir, Rusija i Kina iskorištavaju priliku kako bi se "rugali SAD-u".

Ivan Kurilla, stručnjak za rusko-američke odnose na Evropskom univerzitetu u Sankt Peterburgu, tvrdi da ruski zvaničnici "uživaju" i iskorištavaju proteste kao izgovor za kritiku SAD-a i pokretanje vlastite propagande, izvještava The New York Times (NYT).

"Linija Kremlja je da mirni protesti uvijek eskaliraju u nerede. Sve mirne demonstrante žele prikazati kao zločince. Zbog toga sve ove slike koriste iz SAD-a", naveo je Kurilla.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da su protesti posljednjih sedmica u Sjedinjenim Državama protiv rasizma i policijske brutalnosti izraz "dubokih unutarnjih kriza" u zemlji.

"Zapravo, to posmatramo već dugo, od dolaska na vlast aktualnog predsjednika (Donalda Trumpa), koji je pobijedio na evidentan način, na demokratski način", izjavio je ruski predsjednik za državnu televiziju.

"Ali oni koji su izgubili širili su sve moguće izmišljotine kako bi upitnim predstavili legitimitet" Donalda Trumpa, dodao je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je žaljenje zbog „prave tragedije, američke tragedije“ i zatražilo da SAD zaštite prava svojih građana umjesto da kritiziraju Moskvu.

SAD "jednostavno ne mogu imati pitanja za ostale u narednim godinama", rekao je portparol ministarstva.

U međuvremenu, čečenski vođa Ramzan Kadirov, koji podržava Kremlj, a u Americi je na "crnoj listi" i pod sankcijama zbog "odgovornosti za mučenja i vanvansudska ubistva", rekao je da je" užasnut "brutalnošću američke policije", prenosi NYT.

S druge strane, ruski ambasador U Vašingtonu Anatolij Antonov odbacio je optužbe koje stižu sa adresa nekih američkih političara da Rusija „potpiruje“ proteste i nerede u Americi.

On je istakao da se niko ne raduje zbog onoga što je sada zadesilo Ameriku.

„Želimo američkom narodu da ovo prevaziđu, da se život što prije vrati u normalne tokove. Niko od nas se ne raduje zbog problema sa kojima se danas suočavaju obični američki građani“, rekao je ambasador u intervjuu za rusku televiziju, prenio je ruski Sputnik, dio ruskog propagandnog sistema i na Balkanu, a koji plaća direktno Moskva.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar