ISTRAŽUJEMO |Kako je propala ruska vojna misija u BiH?

ISTRAŽUJEMO |Kako je propala ruska vojna misija u BiH?

Piše: Bosnia News Service

Od šest država Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina je najranjivija na ruske utjecaje, pokazao je nedavni izvještaj organizacije „NATO centar izvrsnosti za strateške komunikacije“. Upravo ta činjenica je trebala biti iskorištena tokom ruske misije Bosni i Hercegovini, najprije u Banjoj Luci, a potom (neuspješno) i u Mostaru.

Misija je po svemu sudeći završila katastrofalno. Moskva je, prema dostupnim saznanjima, veoma nezadovoljna jer je, očito, cijela ta aktivnost trebala biti iskorištena za rusku propagandu na području Balkana, ali i hibridno ratovanje protiv države Bosne i Hercegovine.

Dok uprava Granične policije Bosne i Hercegovine provjerava tvrdnje ovdašnjih političara kako je prilikom dolaska ruskog aviona na aerodrom u Banjoj Luci s početka aprila napravljen propust, jer su od 24 putnika koja su došla avionom koji je dostavio medicinsku pomoć - skenirana samo dva pasoša, na površinu izlaze i nova saznanja.

Naime, činjenice ukazuju da čak ni propagandna mašinerija srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nije imala osnova da previše hvali pripadnike ruske vojske koji su se našli u bh. entitetu RS, jer su vrlo brzo uvidjeli da članovi ovog tima uopće nisu bili zainteresirani da stvarno pomognu građanima RS-a.

Čak su i tamošnji ljekari konstatirali da je posjeta bila bespotrebna i da im "Rusi nisu ponudili nikakvu pomoć u prevladavanju posljedica pandemije COVID-19".

Ne samo to, Vlada RS morala je da osigura čak i rastvor za dezinfekciju koji su pripadnici ruskog vojnog tima koristili da bi, navodno, pomagali braći u RS-u, kao i gorivo za njihova vozila! Iz tog razloga se nameće pitanje kome su trebali bilbordi u Istočnom Sarajevu u kojima se srpski narod tobože zahvaljuje "braći Rusima "!?

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH upozorio je da su pripadnici ruskog vojnog tima uglavnom bili pijani i beskorisni. Bilo je očito da su slabo opremljeni i opremljeno. Štaviše, lokalna policija imala je veliki problem s njima jer su "prkosno kršili policijski sat koji je u to vrijeme bio na snazi".

S druge strane, nova saznanja bacaju svjetlo na razloge snažnog ruskog insistiranja da se poslije Banje Luke njihovi vojnici nađu i u Mostaru, prenosi INS.

Naime, Moskva je bila toliko očajna ishodom misije u RS-u da je iskoristila Dragana Čovića da postigne svoje ciljeve nedvosmislenog hibridnog rata protiv BiH.

Ključna razlika je u tome da je Rusija sa novim timom planirala da u Mostar pošalje agenta ruske obavještajne službe GRU-a Deisa Prohorkova koji je, za razliku od ekipe koja je bila u Banjoj Luci, bio obučen za medijsko i psihološko ratovanje.

Njegova uloga bila je da provede tzv. psihološke operacije protiv bosanskohercegovačkih građana, posebno Hrvata koji žive u Mostaru, te da navedene aktivnosti, naravno, iskoristi za interese Rusije. Iz tog razloga je član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio da je glavni cilj ruske misije u Mostaru da sprovede "psihološke operacije", jer je upravo to bio zadatak agenta Prohorova.

Ruska novinarka, Julia Petrovskaya, nedavno je ispravno naglasila hipokritični stav Rusije kada je u pitanju BiH. Naime, s jedne strane, Rusija tvrdi da poštuje Daytonski mirovni sporazum, a, s druge strane, podržava sve pokušaje da se isti osujeti.

Naime, i posljednji događaji potvrđuju da ruska politika djeluje isključivo sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, te da im se da politika obila o glavu kada su državne vlasti u našoj zemlji odbile da dozvole ulazak ruskom medicinskog tima koji je trebao posjetiti Mostar.

Štaviše, i Predsjedništvo BiH je konstatiralo da su Oružane snage BiH u potpunosti sposobne da dezinficiraju bolnice, te da im ne treba ruska pomoć.

Rusija će, nema sumnje, nastaviti da djeluje destabilizirajuće u Bosni i Hercegovini, koristeći komplicirano društveno, političko i ekonomsko okruženje, nedostatak strateške orijentacije države i podijeljenost oko euroatlantskih integracija, kojima se protivi Republika Srpska.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar