Višegrad: Emir Kusturica u Andrićgradu pravi rusofilsko uporište


Regionalna sprega ruskih i proruskih organizacija sa težištem na onim koje djeluju na teritoriji entiteta Republike Srpske ukazuju da je Bosna i Hercegovina jedna od ključnih neuralgičnih tačaka u regionu koju bi Rusija mogla da iskoristi u pokušajima destabilizacije i onemogućavanja nastavka euroatlantskih integracija ovog dijela Evrope. 
Njihovo djelovanje koordinisano je iz jednog centra (Beograd) i ono je regionalno usmjereno sa jasnim političkim ciljevima i istom takvom pozadinom. Cilj je da se umanji značaj i pogodnosti evropskih integracija, a na suprot tome namjerno šire konstruisani i činjenično neutemeljeni narativ o prirodi istorijskih odnosa Rusije i Srbije i srpskog naroda na Balkanu. Njihov destruktivni potencijal i namjere posebno su došli do izražaja prilikom neuspjelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori u jesen 2016. godine.
Posljednjih nekoliko godina, vodeću ulogu u promociji ruskih interesa na Balkanu ima reditelj Emir Kusturica koji se sve više nameće kao ekstremni rusofil i glasnogovornik srpskih nacionalistista i pravoslavlja. On je u Andrićgradu, koji je izgradio u Višegradu, uz maksimalnu finasijsku i svaku drugu pomoć Milorada Dodika, napravio centar u kome se okuplja srpska nacionalistička elita (Matija Bećković, Čedomir Antić, Dejan Mirović, Aleksandar Raković, Rajko Petrov Nogo, Ljubomir Dimić i dr.) koji zagovaraju pripajanja Republike Srpske Srbiji kao „ratnog plena“ i mjesto iz kojeg se promovišu interesi Srpske pravoslavne crkve, Rusije i povratak Kosova u ustavno pravni okvir Srbije. Svoje nacionalističke i proruske stavove Kusturica često u svojim autorskim člancima iznosi i putem portala „Iskra“ kojeg je sam osnovao prije pet godina, simbolično na 9. januar. 
Već je poznato da Kusturica uživa veliku naklonost predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i ruskog patrijarha Kirila koji su mu krajem prošle godine (24.11.) lično čestitali rođendan. Tom prilikom Putin je izrazio „duboko poštovanje aktivnoj javnoj delatnosti Kusturice i njegovim naporima na popularizaciji ruske kulture, jačanju međunarodne humanitarne saradnje i očuvanju istorijske istine“. 
Kusturica je iskoristio Andrićgrad kako bi, zapravo, promovirao nacionalističke, velikosrpske i proruske ideje, i ako ni na jednom drugom mjestu kao na ovom nije konsekventnije i brutalnije provedena politika „etničkog čišćenja“.
Rusi uz pomoć novca i nekih istakutih licnosti iz vjerskog, kulturnog, političkog i javnog života iz BiH već neko vrijeme rade na formiranju ruskog lobija u BiH. Sve je više ljudi iz pomenutih oblasti koje sve češće posjećuju Moskvu zbog novca i podrške proruskim interesima u BiH. Čini se da Kusturica uz političkog saveznika i finansijera Milorada Dodika postaje ključna ličnost na koju se oslanja Moskva u svojim planovima u ovoj regiji. Njegova harizma kultnog reditelja, prihvatanje pravoslavlja, antievropska i antizapadna retorika, rusofilstvo, od njega su stvorili idealnu ličnost i sigurnog saveznika u osvajanju ove regije „mekom moći„ od strane ruske politike, kao dopune tradicionalnoj diplomatiji.
Emir Kusturica i Milorad Dodik su godinama u odličnim odnosima i jedan drugom su činili razne usluge. Kusturica je bio jedan od glavnih kanala preko kojih je Dodik organizovao svoje sastanke sa ruskim predsjednikom, uglavnom pred održavanje izbora u BiH. Neki dostupni podaci iz otvorenih izvora (dokumenti iz Ministarstva trgovine i turizma ) ukazuju da su se isplate sredstava (ukupno oko 11,5 miliona KM) na račune Andrićgrada poklapale sa odlascima Milorada Dodika na sastanke sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Često je Kustirica za Andrićgrad dobivao više novca iz budžeta nego sve ustanove kulture u RS zajedno. Istovremeno, većinski Kusturičin Andrićgrad duguje Poreskoj upravi RS više od 175 hiljada maraka.
Nakon što je postao član Predsjedništva BiH, Dodik je Kusturicu imenovao za jednog od svojih savjetnika. Kusturica je demantovao da će za tu funkciju dobijati platu, navodeći da će imati ulogu „dobrovoljnog savjetnika“. Zanimljivo je da se Kusturicu ove godine nije javno pojavio na proslavi neustavnog Dana RS u Banjaluci, i ako je ranijih godina govorio na svečanim akademijama. Pitanje je da li je Kusturica namjerno izbjegao dolazak u Banjaluku, jer je Dodik u međuvremenu potpisao Program reformi, kojim se trasira dalji put BiH ka NATO, čemu se otvoreno protivi zvanična Moskva ili je to samo njegov taktički potez.
Od zvaničnog otvaranja Andrićgrada Kusturica je ugostio mnoge poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života sa prostora Balkana pa i šire, ali i veliki broj srpskih i ruskih nacionalista, radikalnih političara, pripadnika desničarskih organizacija proruskog usmjerenja i sl. Svima njima je zajedničko da šire narativ o bratskim vezama ruskog i srpskog naroda, očuvanju Kosova u granicama Srbije, pripajanju entiteta RS Srbiji, antiNATO kampanji i sl. U Andrićgradu je gostovao i ruski ultradesničarski novinar i pisac i ruski borac na stranim ratištima Yevgeny Nikolayevich Prilepin, poznatiji kao Zahar Prilepin, koji se aktivno angažirao na strani proruskih separatista u regiji Donjeck u borbi protiv ukrajinskih vlasti, a koji je više puta dolazio u BiH, gdje se sastajao sa srpskim nacionalistima. U avgustu 2018. godine, nedugo po povratku sa ukrajinskog ratišta u Moskvu, Prilepin je pokušao doći u BiH, ali mu je BiH zabranila ulazak u BiH jer je ocijenjen kao prijetnja po sigurnost BiH. 
I sam Kusturica, u Andrićgradu, vrlo često održava tribine na kojima govori o ovim temama, a ne izostaju ni teme u kojima oštro kritikuje Zapad, njihove politike, NATO i EU integracije. Krajem prošle godine a povodom dodjele Nobelove nagrade austrijskom piscu Handkeu, koji negira Genocid i ratne zločine nad Bošnjacima, veličajući pisca kao velikog prijatelja Srba i pravoslavlja, Kusturica je rekao „da je Handke prateći svoje srce, oponašajući put krvi, prelazio po 20 kilometara dnevno na ugroženim teritorijama gde su živeli Srbi, na Kosovu i u Republici Srpskoj... Kosovo i Metohija je kulturni temelj evropskog hrišćansva. I nije temelj samo srpske kulture, već se prostire na severoistok prema Moskvi, na jug prema Konstantinopolju, na zapad do Avra i preko Lamanša do Engleske... Ta istina, da je Peter Handke dobio „Nobelovu nagradu“ potvrđuje, da nikada ne treba priznati nezavisno Kosovo".
Kusturica, u posljednje vrijeme, sve intezivnije, organizuje tribine za srpske nacionaliste koji budućnost saradnje Srbije i Ruske Federacije tendenciozno nameću kao alternativu procesu evropskih integracija i ako za to nema realnih osnova, mehanizama niti racionalno utemeljenih interesa sa obje strane.

Komentari (1)

  • Lista ga šiopu cj sarajevu govnaru

    14.06.2020 13:45

    Pusti naslov objavi

Pročitaj sve komentare (1)

Ostavi komentar