Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnosi ostavku

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnosi ostavku

Ministar sigurnosti Bosne  Hercegovine Fahrudin Radončić je na pres-konferenciji u Sarajevu potvrdio je da će danas podnijeti ostavku na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Kazao je da su razlozi potpuno principijelne prirode, te da „nema nikakvih tenzija, nervoza, polemika“.

"Ja se prvo zahvaljujem Stranci demokratske akcije što je omogućila i meni i SBB-u da budemo u toj parlamentarnoj većini i u Vijeću ministara BiH. Međutim, što je potpuno politički legitimno, pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar BiH", kazao je ministar Radončić.

Tri razloga za ostavku

Informaciju o ostavci sam Radončić potvrdio je za portal Klix, te naveo kako se na ovaj potez odlučio iz tri razloga.

"Prvi razlog je različito shvatanje migrantske krize, s jedne strane mene kao ministra sigurnosti, a s druge strane člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koji su stali na stranu pakistanskog ambasadora i koji ne shvataju i ne identifciraju migrantski sigurnosni problem", kazao je Radončić.

Kao drugi razlog ističe ličnu procjenu da su odnosi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Vijeću ministara BiH.

"Zbog toga zaista ne vidim razlog da sjedim u Vijeću ministara kao jedini lider jedne političke stranke", ističe predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB).

Afera 'respiratori'

Za treći razlog podnošenja ostavke je istakao aferu "respiratori", odnosno ono što se događalo posljednjih dana.

"Ja sam podržao tužitelje, policiju i neovisno pravosuđe da sankcionišu aferu i brutalnu pljačku, a SDA je to protumačila kao udar na Bošnjake i bošnjački politički faktor. Očigledno da različito doživljavamo stvari koje se tiču sistemske korupcije.

Ne prejudiciram ko je kriv, ja sam za neovisno pravosuđe, ali ne možemo dijeliti političke stavove na način da se pravi haranga na Tužilaštvo BiH, da se proglašava antibošnjačkom aktivnošću, a znamo da su svi tužitelji u ovom predmetu Bošnjaci", rekao je Radončić za Klix.

Radončić će na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, kako je najavio, obavijestiti kolege o svojoj odluci.

Zategnuti odnosi stranaka

Okosnicu vlasti u Bosni i Hercegovini odnosno u entitetu Federacija BiH čine Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) i Stranka demokratske akcije (SAD), koja je pak u koaliciju kao svoje partnere uvela Radončićev SBB i Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića, piše Hina.

Na državnoj razini partner im je blok okupljen oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, a svi oni zajedno jedva su sastavili vlast potkraj 2019. godine, gotovo dvije godine nakon izbora.

Odnosi između HDZ BiH i SDA već mjesecima su zategnuti, a te dvije stranke od izbora provedenih 2018. nisu bile u stanju postići dogovor o uspostavi nove vlade Federacije BiH koju još uvijek vodi Fadil Novalić, sada pod istragom za sumnjivu nabavku respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.  

Kako navodi agencija, da je Radončićevo partnerstvo sa SDA pred raspadom postalo je vidljivo nakon što je klub zastupnika SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH u ponedjeljak najavio kako je spreman poduprijeti zahtjev opozicije za smjenom ili ostavkom premijera Novalića.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar