OVDJE SE I UMIRE, DA BI SE ŽIVJELO |Tuzlaci obilježavaju godišnjicu zločina na Kapiji

OVDJE SE I UMIRE, DA BI SE ŽIVJELO |Tuzlaci obilježavaju godišnjicu zločina na Kapiji

Na današnji dan prije  25 godina počinjen je jedan od najvećih zločina nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Od granate ispaljene s planine Ozren, na Kapiji u Tuzli ugašen je 71 mladi život i  više od 200 osoba je ranjeno.

Grad Tuzla svake godine organizuje komemorativno obilježavanje 25. maja u znak sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sjećanja na sve civilne žrtve rata.

Dosadašnji način obilježavanja podrazumijevao je okupljanje velikog broja građana, roditelja i rodbine žrtava, predstavnika vlasti i drugih organizacija,  ali ove godine,  zbog mjera koje su na snazi u cilju prevencije i zaštite od pandemije koronavirusa, neće biti upriličen uobičajeni protokol i komemorativni program.

Iapk, roditelji i rodbina ubijenih, preživjele ranjene žrtve i njihove porodice, predstavnici Grada Tuzle i drugih nivoa vlasti, kao i druge zvanične delegacije, položit će vijence i odati poštovanje, ali uz pridržavanje mjera zaštite i ograničeni broj osoba u delegaciji.

Polaganje vijenaca bit će upriličeno u 10.00 sati na Aleji mladosti, a u 11.00 sati na Kapiji, mjestu stradanja.

Kao i svake godine večeras će se u 20.55 sati, u trenutku eksplozije granate prije 25 godina, oglasiti i sirene.

- Imajući u vidu da veliki broj građana i delegacija želi odati poštovanje žrtvama zločina na Kapiji i svim civilnim žrtvama rata, Organizacioni odbor obilježavanja  moli sve građane i delegacije da se prilikom dolaska na Aleju mladosti na Slanoj banji i na Kapiju pridržavaju svih propisanih mjera zaštite – poručili su iz Gradske uprave Tuzla.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar