Veliki prijatelji BiH| Vijećnica osvijetljena bojama Katara u znak zahvalnosti

Veliki prijatelji BiH| Vijećnica osvijetljena bojama Katara u znak zahvalnosti

U znak zahvalnosti za pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv korona virusa, sinoć je sarajevska Vijećnica bila oslikana u bojama zastave Katara.

Ove sedmice, avion iz flote Qatar Airwaysa sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu sa medicinskom opremom, što je pomoć Katara Bosni i Hercegovini u borbi protiv novog korona virusa.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, rekla je novinarima tom prilikom kako je riječ o pomoći vrijednoj približno šest miliona konvertibilnih maraka (tri miliona eura) te kako je Katar pokazao da je iskreni prijatelj BiH jer je poslao medicinsku opremu uprkos činjenici da je u daleko težoj situaciji kad je riječ o pandemiji korona virusa.

Šefica bh. diplomatije se zahvalila emiru Katara, Tamimu bin Hamadu Al Thaniju, i katarskom narodu na vrijednoj pomoći.

„Namijenjena je bolnicama u BiH. Bit će podijeljena putem kriznog štaba, odnosno poslije informacije koju će primiti Vijeće ministara. Država Katar je istinski prijatelj BiH. Istinske prijatelje čovjek prepoznaje kada je u nevolji“, rekla je Turković, prenijela je agencija Anadolija.

„To je prva pomoć koja dolazi iz zemalja Zaljeva iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio pisma svim liderima Zaljeva sa zamolbom za pomoć.“

Uz ministricu Turković, avion iz Katara dočekao je i Hamad Tami al-Hajri, otpravnik poslova Ambasade Katara u Bosni i Hercegovini.

Osim Bosni i Hercegovini, Katar je pomoć poslao Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Boeing 787 Dreamliner, koji je dopremio pomoć Katara, jedan je od najvećih i najmodernijih civilnih aviona koji je ikad sletio u Bosnu i Hercegovinu.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar