Kako su Rusi planirali atentat na gradonačelnika Praga?

Kako su Rusi planirali atentat na gradonačelnika Praga?

Češki informativni portal Respekt objavio je nedavno da je u Prag upućen ruski agent u namjeri da gradonačelnika tog grada Zdenka Hriba otruje ricinom, inače snažnim toksinom.

Zavjeru su otkrile češke obavještajne službe, koje su od tada Hriba stavile pod pojačanu zaštitu.

Repsekt je objavio da je osoba koja posjeduje ruske diplomatske dokumente i smrtonosni otrov rein, doputovala u aprilu ove godine u Prag. Osim Hriba potencijala meta je bio i načelnik praškog okruga 6 Ondrej Kolar.

Hrib je u intervjuu kojeg je krajem aprila dao nezavisnoj radio stanici Ekho Moskvy potvrdio da se nalazi pod pojačanom policijskom zaštitom.

On je za navedeni mediji izjavio da su ga službenici agencije za provođenje zakona stavili pod specijalnu zaštitu, i to nakon što je otkriveno da mu je život ugrožen zbog mogućeg atentata.

Česi su ušli u sukob sa zvaničnom Moskvom nakon što su u Pragu uklonili kip generala Ivana Koneva iz vremena SSSR-a, kako bi izgradili općenitiji spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata.

Kip maršala Ivana Konev, koji je vodio snage Crvene armije koja je oslobodila veći dio tadašnje Čehoslovačke i ušla u Prag 9. maja 1945., postavljen je 1980. godine. On je predmet rasprava još od pada komunizma 1989. zbog kasnije uloge Koneva u rušenju mađarskog ustanka 1956. godine, kao i u izgradnji Berlinskog zida 1961. godine.

Iako u Koneva u Rusiji uveliko smatraju herojem, mnogi Česi u njemu vide simbol represije iz sovjetskog vremena.

No, to nije jedini razlog sukoba s Moskvom. Naime, vlasti Praga su u februaru ove godine trg na kojem se nalazi i ruska ambasada nazvale po Borisu Nemtsovu opozicionom lideru koji je ubijen u blizini Kremlja 2015. godine.

Hrib i Kolar su otvoreno govorili o oba slučaja, pa se vjeruje da su zbog toga došli pod udar Rusa.

Češki eksperti za sigurnost upozoravaju na rastuću rusku agresiju i pokušaje miješanja u unutrašnje poslove Češke Republike.

Ruske vlasti odlučno su demantirale navode o pripremi atentata.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar