Šta nakon korone i je li dovoljno da smo preživjeli?

Šta nakon korone i je li dovoljno da smo preživjeli?

Kada je prije nekoliko mjeseci koronavirus 'pokucao' na vrata brojnih država svijeta, a zatim i udario svom snagom, na što su vlasti diljem svijeta reagirale nezapamćenim i po nekima dvojbenim restriktivnim mjerama, mnogi su u strepnji i strahu ipak preko usana 'procijedili' - napokon se dogodilo.

Ponadali su se, naime, da je i pod cijenu razornosti na scenu stupio zajednički 'neprijatelj' zbog kojeg bi se konačno mogle promijeniti mnoge bezobzirne društvene paradigme koje 'rade' za račun privilegirane, politički i ekonomski moćne manjine, iskazivane su nade u suradnju vlasti i građana, humanije privatne i poslovne odnose, pravednu raspodjelu dobara i slično, prenosi Al Jazeera Balkans.

Stoga se postavlja pitanje - gdje smo sada i kako te kojim smjerom dalje?

Nedemokratske snage i mobilizacija

Vanjskopolitički stručnjak i bivši hrvatski diplomat Damir Grubiša kaže da ubuduće sve ovisi o tome kakav će angažman biti svih članova društva.

Pandemija je, ističe, na površinu izbacila ne samo nemogućnost liberalnih društava da se s takvim nečim nose jer su gotovo uništila javno zdravstvo, a mnogi režimi i vlade, pa i one demokratske i liberalne, pokušale su iskorisiti situaciju za stjecanje više vlasti.

"To je izbacilo na površinu i nedemokratske snage, tako da možemo očekivati da će se nakon smirivanja situacije povesti oštra politička borba, koja će s jedne strane pritiskati da se neke stvari pod vidom lekcije od korona virusa promijene, a s druge strane, kao i u svakom nedefiniranom stanju, ratnom, kriznom, uvijek će se pojaviti oni koji su profiteri te situacije i koji će nastojati ne samo da zadrže staro, nego da i pojačaju monopole pojedinih skupina koje imaju u društvu", kaže Grubiša.

Sve ovisi o tome hoće li doći do mobilizacije, odnosno hoće li se veliko nezadovoljstvo postojećim politikama - koje su, kaže, i omogućile širenje pandemije - materijalizirati u obliku pritiska na društvo ili će snage vlasti i režima uspjeti volju za promjenom ograničiti i učiniti je neučinkovitom.

Ovo bi, kaže, mogla biti dobra prilika za daljnju mobilizaciju civilnog društva, uključujući medije, političke i interesne skupine, te svih onih koji su sada na margini da reafirmiraju drugačije težište u politikama.

Društveni poredak nije s promijenio

"Ono što vidimo: da je međunarodna zajednica prestala funkcionirati, ako je ikada i postojala, kriza u Europskoj uniji, kriza u svim oblicima multilateralnog odlučivanja... to je jedan debakl ovog 'posthladnoratovskog' sustava, koji je uspostavljen nakon 1989. godine", zaključuje Grubiša.

Sociolog Krešimir Krolo kaže da treba biti oprezan u davanju bilo kakvih prognoza jer još je prerano.

"Može se vidjeti da se neki elementi u našem kontekstu i promatrajući stvari diljem svijeta nisu sad fundamentalno promijenili ono što se kolokvijalno zove društveni poredak. Više-manje svi politički akteri su na istim pozicijama, društvene strukture su netaknute", kaže Krolo.

Kada se govori o tome kakvo nas društvo čeka, smatra da nije ozbiljno zauzimati pretjerano pesimistički ili optimistički stav.

Postoje, navodi, prostori za realizaciju scenarija koji ne idu u društveno odgovorne i funkcionalne poretke, poput nekih autokratskih sustava, smanjenja demokratskih prava i sloboda, a s druge strane se otvara mogućnost ozbiljnog promišljanja politika koje su dovele do toga gdje smo sada.

Solidarnost na višoj razini

"Globalno gledajući, kao društvo, kao civilizacija, potpuno smo nespremni reagirati na ono što jest proizvod načelno složenog niza ljudskih aktvnosti na globalnoj razini. I onda u tom elementu eventualno ostaje nadanje da treba početi više razmišljati o održivosti, uključenosti građana u različite procese, otvaranju prostora znanstvenoj edukaciji, građanskoj kulturi, dizanju kapaciteta javnih institucija i servisa, od znanosti, obrazovanja i kulture", zaključuje Krolo.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar