Šetnja u znak sjećanja na žrtve ubijene tokom trajanja NDH

Šetnja u znak sjećanja na žrtve ubijene tokom trajanja NDH

Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Bosne i Hercegovine, je za danas od 12 sati najavio komemorativnu šetnju žrtvama zločina u Drugom svjetskom ratu, u znak protesta zbog održavanja mise blajburškim žrtvama.

Uoči šetnje, kako najavljuju, bit će održano okupljanje i govor ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u blizini kojeg su 28. marta 1945. godine ustaške snage, prema naređenju tadašnjeg ustaškog upravitelja Sarajeva, Maksa Luburića, objesile 55 građana Sarajeva, prenosi NAP.

Ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu postavljena je slika obješenih građana na Marijin Dvoru 1945. godine. Režim je tada objesio 55 antifašista. 

Mimohod je organizovan kao odgovor na misu za Bleiburg koja će sutra biti održana u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova. Misu će predvoditi kardinal vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, a njoj će prisustvovati 20-ak osoba. 

Organizaciju ove mise u Udruženju antifašista SABNOR-a BiH smatraju političkom provokacijom. Bakir Nakaš, član SABNOR-a kaže da je svaka manifestacija u kojoj politika želi da upetlja prste ima svoje ciljave.

"Izbori su u Hrvatskoj, izbori su lokalni i u BiH postoje i okolnosti u kojima se jedna ovbakva misa ne može održati u Hrvatskoj u Zagrebu jer je Hrvatska predsjedavajuća Vijeća europske unije i ovo joj je mandat od 6 mjeseci i evidentno je da njima nije stalo da sada dobiju negativne poene od EU veličajući fašizam", kazao je Nakaš.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar