Muslimani obilježili Lejletul-Bedr, centralna svečanost u Ratnoj džamiji Igman

Muslimani obilježili Lejletul-Bedr, centralna svečanost u Ratnoj džamiji Igman

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras su obilježili Lejletul-Bedr, noć bitke na Bedru, koja je bila najznačajnija bitka u historiji islama i muslimana, bitka u kojoj je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu.

Centralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletu-Bedra bit će održan u Ratnoj džamiji na Igmanu.

Programu su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković, direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, te vojni i imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Učenje Bedrije, arapskog teksta u prozi, u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih 313 učesnika u bitki na Bedru, bio je jedan od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine.

Bitka na Bedru dogodila se 17. ramazana 2. godine po hidžri, ili 17. marta 624. godine. Muslimana je u toj historijskoj bitci bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje.

O toj pobjedi se u Kur'anu kaže "Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima."

Zato je bitka na Bedru inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

U znak sjećanja na bedranske borce u džamijama se uči Bedrija i poimenično se prozivaju svi borci Bedra, i hazreti Osman, koji je bio spriječen teškom bolešću svoje žene, Poslanikove kćeri, da učestvuje u bici.

 


 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar