U Banju Luku stigli medicinska oprema sumnjivog kvaliteta i “stručnjaci” iz Rusije

Na Međunarodni aerodrom Banja Luka sletio je avion sa medicinskom opremom sumnjivog kvaliteta kao i “stručnjaci” koji su dio pomoći iz Ruske Federacije za Republiku Srpsku. U avionu Iljušin-79 doputovala je ekipa koja je brojala 15 ruskih medicinskih “stručnjaka”, pet specijalizovanih vozila za dezinfekciju dok je u narednim doletima stigla druga medicinska oprema i respiratori. Prema riječima ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petra Ivancova specijalna tehnika će omogućiti dezinfekciju prostora i zgrada u cilju sprečavanja širenja zaraze, prenosi EpiCentar.

I pored činjenice kako se iz dana u dan u Ruskoj Federaciji povećava broj oboljelih od koronavirusa, ruski “stručnjaci” žele da vrše dezinfekciju zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, posebno Univerzitetsko kliničkog centra u Banjaluci. Prisutni politički vrh BiH i Republike Srpske se zahvalio na medicinskoj pomoći koju je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin odobrio, a koju je očigledno iskoristio i za svoju samopromociju.

Na novinarsko pitanje o kakvoj tačno medicinskoj opremi je riječ, niko od prisutnih na banjalučkom aerodromu nije imao informacije, tako da se dovodi u pitanje i kvalitet opreme i sredstava za dezinfekciju kao i respiratora koje Rusija šalje.

Ipak, nije iznenađenje što je ruski predsjednik Vladimir Putin pružio “ruku spasa” samo jednom dijelu Bosne i Hercegovine, dajući na taj način jasnu poruku bosanskohercegovačkoj javnosti o svojim namjerama i u budućnosti.

Dosadašnju medicinsku pomoć ruski predsjednik Putin je slao pod sloganom “Iz Rusije s ljubavlju” a cilj je bio jasan: ostvarivanje diplomatskih ali i geopolitičkih interesa. Političke dimenzije pomoći evropskim državama pa tako i Bosni i Hercegovini, prevazilaze medicinsku pomoć i prerastaju u strateški instrument ruske vanjske politike.

1586459073878_Slika-5.jpg - U Banju Luku stigli medicinska oprema sumnjivog kvaliteta i “stručnjaci” iz Rusije

Sumnja u kvalitet ruske medicinske pomoći glavni naslovi europske štampe

U proteklom period Ruska Federacija je poslala medicinsku opremu za pomoć u borbi protiv koronavirusa mnogim državama među kojima i Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji, Španiji…

Italijanski mediji su posljednjih dana izašli sa naslovima kako je 80 posto medicinske pomoći koja je došla iz Ruske Federacije nekvalitetna te se iskorištava u promotivne svrhe i izviđačke misije

“Osamdeset posto ruskih zaliha potpuno je beskorisno ili je od vrlo male pomoći Italiji. Ukratko, to nije ništa više od izgovora”, kazao je anonimni izvor za italijanski list La Stampa, opisujući dezinfekcijska sredstva i opremu za sterilizaciju.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borell podsjetio je na važnost EU u doba krize koronavirusa te je ukazao na potrebu odbrane od vukova maskiranih u ovčjoj koži.

“Ono što je važno za Evropu jeste da možemo da budemo sigurni kako će se percepcije ponovo promijeniti kako se epidemija i naš odgovor na nju razvijaju. Ipak, moramo biti svjesni kako postoji geopolitička komponenta koja uključuje borbu za uticaj kroz spin i ‘političku velikodušnost’. Naoružani činjenicama, moramo braniti Evropu od njezinih protivnika”, istakao je Borrel u izjavi za medije.

U bh. medijima se posljednjih mjeseci pisalo o kvaliteti ruske medicinske opreme. Naime, ruske farmaceutske kompanije će uskoro u Bosni i Hercegovini plasirati jeftine lijekove a koji bi mogli da budu opasni po zdravlje pacijenata, prenosi EpiCentar.

Nadzor nad ruskim jeftinim lijekovima ne vrši Evropska agencija za lijekove (EMA) tako da se oni ne mogu naći na policama apoteka država EU.

Vlada Ruske Federacije ima veoma dobru saradnju sa privredom, a u cilju povećanja profita spremni su ugroziti i živote pacijenata do kojih dođe ruski jeftini lijekovi.

Kompletan tekst pročitajte na EpiCentar.

 

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar